Трафопост взриви жилищна кооперация в Бургас


Взрив избухна тази нощ в центъра на Бургас. Инцидентът е станал на ул. "Хан Крум" №11. Причина за експлозията е трафопост, който се намирал в мазето на жилищна кооперация.

В резултат на инцидента са изпочупени прозорците на околните сгради, а два апартамента са напълно унищожени. Повечето магазини, намиращи се на партера са разрушени. Ударната вълна е обърнала автомобили, паркирани пред входа.

За щастие при инцидента няма жертви, един мъж е пострадал леко. Живеещите в кооперацията са в шок, част от тях са прекарали нощта пред сградата. По думите им блокът се е разтресъл като при земетресение.

Електричеството в блока спряло около час след получнощ. Половин час по-късно дошли дежурните от местното електроразпределително дружество ЕВН, които подменили предпазител, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

Известно време по-късно се чуло силно бучене, а се усетил и дим. Живеещите в блока успели да напуснат жилищната сграда преди взрива.

Ремонт на трафопоста е бил правен наскоро - през март. Точно над него имало и детска стая, в която спели две деца. Родителите им ги събудили навреме и те били изведени преди експлозията. Подът на един от двата засегнати апартамента обаче е напълно унищожен.

Според разказа на Николов, за взрива му е било съобщено малко след 3 ч. На място веднага са били изпратени екипи на Бърза помощ, пожарна и полиция.

Според EVN няма възможност за втори взрив, но причината за инцидента все още не е ясна. Николов заяви, че ремонтът на пострадалата сграда ще бъде поет изцяло от електроразпределителното дружество.

По думите му компанията трябва да обясни и какво е довело до тежкия инцидент.

"Ще изпратя комисия, която да направи проверка на цялата сграда. Ако се установи, че е рискова, хората ще бъдат настанени във временно жилище", увери кметът.

Поне в осем апартамента има съборени стени, а тепърва ще се проверява дали сградата не е опасна за живеене, тъй като може да е засегната носещата й конструкция.

Кметът на Бургас съобщи още, че ще разпореди да се направят проверки в жилищните блокове, където има трафопостове.

"Най-важното нещо сега е да се промени Закона за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради.

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток", добави Николов.

Петър Костадинов от ЕВН категорично отрече служителите да са били пияни - и двамата били тествани.

По думите му те са реагирали бързо и за 20 минути са възстановили електрозахранването. При посещението им не е имало никакви индикации за проблеми.

През пролетта целият трафопост е бил подменен.

"В момента тече оглед от полицията, чакаме да ни допуснат, за да направим и ние оглед. За нас станалото е изключително изненадващо, защото трафопостът е минал три инспекции тази година.

Досега такъв инцидент в историята на дружеството не е имало", добави той.

Нямам информация за такива жалби, отговори Костадинов, попитан дали е вярно, че е имало многократни оплаквания от живеещите в блока да бъде изнесен трафопостът, тъй като е създавал проблеми и дори в един от апартаментите подът е бил затоплян от работата му.

От ЕВН заявиха, че отправят най-искреното си съчувствие към всички пострадали от снощния инцидент и потвърждават, че са готови да заплатят произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена чрез проведените огледи и получени експертни оценки.

Представителите на дружеството работят в тясно взаимодействие с представителите на местната власт, пожарната и МВР за координиране на действията по преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите, се казва още в съобщението на ЕВН.

Последни новини