Трима застават пред съда за катастрофата на магистрала „Тракия“


Делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия", при която загинаха 9 души, започва днес в Бургаския окръжен съд.

Пред магистратите в Бургас ще  застанат шофьорът на автобуса Светослав Димитров, собственикът и управител на „Ентуртранс"-Бургас Ениз Ченгел  и Николай Точев- ръководител група „Транспорт" към фирмата превозвач.

Процесът за катастрофата трябваше да се гледа в Пловдив, но тъй като много от пострадалите и голяма част от свидетелите са от региона, делото беше възложено на Бургаския съд.

Собственикът на фирмата – превозвач  Ениз Ченгел и шефът на група Транспорт към нея Николай Точев са обвинени в нарушения на редица наредби за превоз на пътници. Според обвинителия акт те не са осъществили нужния контрол за техническата изправност на автобусите, разписанията не са съобразени с безопасността на пътниците, както и не са организирали правилно проверките за изправност на автобусите преди излизането им от гаража. Ако бъдат признати за виновни могат да получат от 5 до 15 години затвор.

Шофьорът Светослав Димитров е обвинен в причиняване на смърт поради непредпазливост. Според експертизата техническата неизправност на автобуса не изключва вината на шофьора на автобуса. Ако вината на Димитров бъде доказана законът предвижда затвор от 5 до 15 години затвор.

Катастрофата на бургаския автобус-убиец стана в ранните часове на 15 юни 2011 година на  АМ „Тракия", малко след село Труд, в посока Бургас. След удар в надлеза автобусът се запали.

Последни новини