Втори фалстарт на делото за автобуса-ковчег от магистрала "Тракия"


Бургаският окръжен съд отложи за втори път делото за катастрофата на автомагистрала "Тракия", в която загинаха деветима души, а десетки бяха ранени.

Причината са процесуални нередности по привикването на свидетелите. Оказа се, че не всички те са били призовани. Част от свидетелите са конституирани като частни обвинители, а други - не. Преди месец процесът беше отложен заради заетост на адвокатите на подсъдимите.

Обвиняеми по делото са управителят на фирмата-превозвач "Ентуртранс"- Бургас Ениз Ченгел, ръководителят на транспортния отдел Николай Точев и шофьорът на автобуса Светослав Димитров. Ако бъдат признати за виновни те могат да получат от 5 до 15 години затвор.

Делото трябваше да се гледа в Пловдив, но Върховният касационен съд го повери на бургаските магистрати, тъй като и тримата подсъдими живеят в района на морския град, както и 36 от общо 65 посочени в обвинителния акт свидетели.

Заседаниятa по делото са отложени за 26 и 27 ноември, съобщи пред журналисти председателят на съдебния състав съдия Денчо Стоянов.

Той потвърди, че някои от адвокатите са предложили съкратен съдебен процес или частично съкратена процедура. Дали това ще се случи, ще стане ясно след като бъде даден ход на делото.

Възможностите за съкратено производство са две. Единият вариант е признаване на вината, а „другият е някои свидетели и вещи лица да бъдат заличени от списъка, без да се признава изцяло вината. Имаше различни предложения. Какво точно ще решат адвокатите и дали изобщо ще го поискат ще стане ясно на 26 и 27 ноември", обясни съдия Стоянов.

Последни новини