„Бургас 2019” - на три плажа в Деня на Черно море


Под знака "Бургас - кандидат за Европейска столица на културата 2019" Бургас и подкрепящите го в кандидатурата общини от областта ще отбележат Международния ден на Черно море - 31 октомври.

Жителите на три морски града - Бургас, Созопол и Царево, ще изпишат с миди и камъчета "Бургас 2019" на своите плажни ивици. Малко Търново ще се присъедини към инициативата, като изпише същия надпис, но с огън, на емблематично за общината място - Мишкова нива.

На 31 октомври /сряда/ от 11 часа Северният плаж в Бургас, непосредствено под Летния театър ще се превърне в терен за градска игра от типа "търсене на скрито съкровище". Разделени на два отбора, участниците ще премерят знания за културата и културния живот на града. Крайният резултат от играта ще бъде подреденият надпис - той ще бъде заснет и използван в по-нататъшната кампания, свързана с кандидатурата. Паралелно с играта, на специално изработена от картон лодка всеки, който желае, ще може да даде своето символично "за" кандидатурата на Бургас, като остави цветен отпечатък от дланта си и отговори на въпроса "Защо Бургас заслужава да е Европейска столица на културата?". Ще има музика, награди и други приятни изненади. Вечерта от 18 часа в подкрепа на кандидатурата на Бургас за културна столица на площада пред Общината концерт ще изнесат невероятните Tri O Five. Поднасяйки ни доза соул, фънк, R&B & джаз, те ще сложат подобаващ завършек на празника на морето, като с музиката си ни върнат към най-морския сезон - този на отминалото лято.

Денят на Черно море ще бъде отбелязан с различни събития и в другите морски общини от регион Бургас. В Поморие в Музея на солта ще се проведат лекция и дискусия,  на които ще бъде обсъдено богатството на Черно море и солените езера около него. В Несебър в изложбена зала "Арена" в стария град ще бъде открита изложба с фотографии, изобразително изкуство и литературно творчество, посветени на морето.

Последни новини