1000 малки гении пристигат в Бургас за Световното по математика


1000 изявени млади математици от цял свят ще вземат участие в престижното Международно математическо състезание -   България 2013 г., чийто домакин ще бъде Бургас от 30 юни до 05 юли.

Това стана ясно след проведеното заседание на организационния комитет, на което присъстваха зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, председателят на Съюза на математиците акад. Петър Кендеров и представители на ПМГ"Никола Обрешков"-Бургас.

"Бургас е първият град в Източна Европа, който е избран за домакин на  авторитетното състезание. Младите математици ще се състезават индивидуално и отборно, разделени в две възрастови групи от  5до 7 клас и от 8 до 10 клас", обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Престижното състезание ще бъде открито с изискана церемония на 1 юли от кмета на Бургас Димитър Николов и председателя на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание д-р Сун.

До дни бургаският градоначалник ще отправи  официално послание към участниците от цял свят на специално създадената  уеб-страница на Международното математическо състезанието-  www.bimc2013.org.

Според регламента всеки отбор може да се състои от 6 човека - ръководител, заместник ръководител и 4 ученици. С повече от един отбор имат право да се състезават държавите, които са били или предстои да бъдат домакини на Международното математическо състезание като България, Китай, Хонг Конг, Индия, Индонезия, Макао, Непал, Филипините, Южна Африка, Южна Корея, Тайван и Тайланд.

Всички състезатели и отбори, които ще се конкурират за шампионските купи, ще представят страната си във Вечерта на културата, която ще се проведе на 2 юли.

Последни новини