Лекарят на годината събира 400 колеги на конгрес за клинично хранене


Носителят на златната значка Българския лекарски съюз „Лекар на годината" – проф. Николай Петров, събира на конгрес за клинично хранене над 400 свои колеги от страната и чужбина. Той е организатор на ІV Национална конференция по ентерално и парентерално хранене с международно участие, който започва този петък в Несебър.

Това хранене не се осъществява през устата, а хранителните вещества постъпват в организма на пациента директно в стомаха или чрез кръвта.

Организатор на конгреса е БУЛСПЕН – Българско дружество по парентерално и ентерално хранене,  чийто председател е проф. Петров. Форумът става факт и със съдействието на Дружеството на анестезиолозите в България, Военно-медицинска академия, Българска асоциация за изследване и лечение на болката и Регионалната лекарска колегия в Бургас.

Изпълнителният директор на МБАЛ - Бургас д-р Георги Матев е зам.-председател на организационния комитет, а анестезиолози от болницата ще участват във форума, за да почерпят от международните лектори световния опит в клиничното хранене.

Поканени са 8 лектори от чужбина.

Темите, които ще бъдат разисквани на научния форум, засягат храненето, което не се осъществява през устата, а директно в стомаха (ентерално) или чрез вената (парентерално). Двата типа хранене се прилагат при пациенти, които не могат да се хранят самостоятелно – имат проблеми със стомаха, червата, или са изпаднали в кома.

Затова в интензивните отделения трябва да знаят как да направят специална диета, съобразена с нуждите на конкретния пациент.

„Това е най-важното научно събитие на БУЛСПЕН.  Като част от европейското дружество по ентерално и парентерално хранене (ESPEN), спазвайки дългогодишните традиции на клиничното хранене, нашата цел е да обменим опит и да насочим вниманието към нарастващите изисквания в областта. Поканените лектори са наши и чужди специалисти, които ще изложат съвременните постижения в клиничното хранене",  казва проф. Николай Петров.

Конгресът се открива в петък, 26 октомври 2012 г. в 19 часа, в хотел „Сол Несебър Палас". За откриването са поканени министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, директорът на Национално здравно-осигурителна каса д-р Пламен Цеков, областният управител Константин Гребенаров, кметът на Бургас Димитър Николов, народни представители.

Последни новини