Кметът Николов кани китайски туроператори в Бургас


Бургас да стане домакин на българо- китайски туристически форум, на който да бъде представен региона като дестинация за масов и алтернативен туризъм. Това предложи кметът Димитър Николов по време на среща с Негово Превъзходителство Гуо Йеджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китай у нас.

Идеята е китайските туроператори да се запознаят на място с многобройните възможности за тематични турове  и почивки по Южното Черноморие.

„Има предложение от и до летище Бургас да се обслужват полети до Китай. Това ще стимулира освен  икономическия и туристическия обмен",подчерта кмета Димитър Николов.

"Близо 80 млн. китайци годишно ходят на почивка в чужбина, част от тях могат да бъдат привлечени  да посетят вашия красив град", заяви Н. Пр. Гуо Йеджоу.

Инвестиционният интерес на китайските компании е насочен основно към инфраструктурни обекти, телекомуникации и преработване на земеделски продукти, допълни посланикът.

По време на срещата кметът Николов обяви, че общината ще подготви икономически каталог на английски и китайски език, който ще представя възможностите за инвестиции и бизнес партньорства между български и китайски компании.

По-късно посланикът дари 15 компютъра за кабинета по информатика в СОУ „Константин Преславски".

„Очаровани сме от този жест. Това дарение ще повиши качеството на обучението ни по информатика", заяви директорът на учебното заведение Мартин Илиев. В знак на добра воля и желание за сътрудничество в сферата на образованието, началникът на РИО- Бургас инж. Виолета Илиева и Веселина Таралова – директор на дирекция "Образование" в Община Бургас, предложиха в СОУ „Константин Преславски" да се изучава китайски език.

„Това е добра идея, тъй като вече обсъждахме и с ректорите на бургаските университети да създадем тук възможност за изучаване на китайски език", заяви народният представител Димитър Бойчев, който е председател на парламентарната Група за приятелство България- Китай и по чиято покана Н.Пр. Гуо Йеджоу посети Бургас.

Посланикът и зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев присъстваха на среща с бургаския бизнес, на която бяха представени Стратегически проекти за Община Бургас – Индустриална зона и Зона за обществен достъп.

Н.Пр. Гуо Йеджоу разгледа експозицията в чест на легендарния 24-ти Черноморски полк и археологическия обект „Аква Калиде".

Последни новини