Честваме Деня на народните будители


Eдни от най-изявените български будители "оживяват" по улиците на Бургас днес.

Актьори, преобразени като Вазов, Ботев, Левски, Светите братя Кирил и Методий и Райна Княгиня спират минувачите и им подаряват изписани върху папирус фрази на известни български поети, писатели, възрожденци. Основното послание на инициативата, организирана от Община Бургас, е: да събудим духовността.

В атмосферата на стария Бургас ще имат възможност да се пренесат бургазлии тази вечер. Концерт, посветен на празника, ще представи за първи път 12 неизсвирени досега пред публика музикални произведения, композирани от Георги Шагунов.

Завещал на Бургас около 1 500 музикални произведения, Шагунов не случайно е наричан "бащата на бургаската музика". Спектакълът, в който освен музика, ще има танци и видео прожекция, ще се проведе в Културния дом на площад "Тройката" и е с начало 19.00 часа. Входът е свободен. Специален гост на събитието ще е именитият бургаски композитор и почетен гражданин на Бургас Кирил Дончев. Той ще се изяви като гост-диригент на Бургаския духов оркестър. В спектакъла, организиран от Община Бургас и Общество за духовни прояви, участие ще вземат още Клуб по спортни танци "Бургас 75", актьорите Невена Цанева и Валери Еличов. Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов.

1 ноември е посветен на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, КонстантинКостенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

Днешният ден е неучебен за всички училища в страната. Учениците ще почиват четири дни, като това е есенната им ваканция.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Последни новини