СДС иска премахване на фискализацията за кафе-автоматите


СДС в Бургас ще настоява да се премахне фискализацията за вендинг-автоматите. Според сините, връзката с НАП точно за този тип бизнес излишно усложнява работата на фирмите и ще доведе до увеличаване на косвените разходи и бюрокрация.

Фискализацията е въведена по решение на Симеон Дянков, чрез наредба на финансовото министерство. Тя влиза в сила от днес, 1 ноември, но според СДС е възможно решението да се отложи и да се отмени впоследствие. Става дума за дистанционна връзка с НАП на кафе-автоматите и автоматите за забавление на деца – клатушки, машини с монетник, пускащи топчета, бонбони, плюшени играчки.

„Голяма част от тези автомати са преместваеми. Много работят и по сезонни обекти през лятото, строежи. Всяко преместване е свързано с препрограмиране, оттам – с допълнителни разходи, включително и за счетоводно обслужване, за специални принтери за осчетоводяване", обясниха седесарите в Бургас.

"Фискализацията е пореден удар върху малкия и средния бизнес, който и без това се задушава от бюрократични спънки и данъчни тежести. СДС винаги е защитавал и ще защитава малкия бизнес", допълни общинският председател на сините – адвокат Константин Райков.

Той добави, че според проучване на Световната банка, отчитащо бюрокрацията и административните спънки пред бизнеса, България е на едно от водещите места в тази неприятна класация.

Чрез националния съвет на партията бургаските седесари ще настояват техните депутати да искат отмяна на наредбата и премахване на фискализацията.

Още повече, че България е единствената държава в ЕС, където е въведена дистанционна връзка на вендинг-автоматите с данъчните и дори Европейската асоциация на вендинг-операторите е информирала нашето правителство, че правим прецедент.

Според СДС, най-удачно е тези автомати да бъдат на патентен данък, каквато възможност в закона има. Това е било и искането на собствениците им, които са внесли предложенията си в СДС Бургас.

Последни новини