В Бургас ще има паметник на жертвите на комунизма


До края на месец ноември Общинска администрация трябва да изготви проект за мемориален знак в памет на жертвите на комунистическия режим и да определи къде ще се намира той. Днес с мнозинство от 32 гласа Общинският съвет в Бургас прие предложението на СДС-Бургас за изграждането на паметника. Зад предложението на сините се обединиха представители на всички партии в съвета, без БСП и част от НФСБ.

„Това решение е доказателство за политическа воля и за крачка към преодоляването на огромната пропаст в българското общество, изкопана от престъпленията на комунистическия режим в България. Малко е да кажем, че сме удовлетворени, защото искахме този паметник години наред по настояване на наши членове и симпатизанти, които имат загинали и репресирани близки", заявиха от централата на СДС – Бургас.

След допълнение от главния архитект на Община Бургас Веселина Илиева, приетото решение гласи да се изготви проект за мемориален знак (плоча) до 31.11.2012 г. и да се определи местонахождението му.

Според Дирекция "Устройство на територията" в общината трите най-подходящи места са парк "Изгрев" в к-с "Славейков", срещу болницата; градинката до СОУ "Иван Вазов" и ул. "Гурко", до Съдебната палата.

Според СДС най-подходящото място е до Съдебната плата, тъй като е в центъра на града и ще бъде най-удобно за поклонение.

Последни новини