Утре е Архангелова задушница


Тази събота – 3 ноември според християнския календар отбелязваме Архангелова задушница. Това е една от трите най-големи задушници – ден на почит към паметта на починалите, както и ден на признателност към загиналите за България воини.

Общоградското възпоминание ще започне от 10.00 часа на площада пред Дом на покойника в Гробищен парк – Бургас с изпълнение на траурна музика от Бургаски духов оркестър. В 10.30 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва. И тази година, по традиция от 11.00 часа ще бъдат положени цветя на паметни плочи на видни бургазлии, подбрани на случаен принцип, с което се цели да бъде отдадена почит на знакови за града личности. Цветя ще бъдат положени на гробовете на големия дарител Александър Георгиев – Коджакафалията и бургаските художници Георги Баев и Петко Задгорски.

На Паметника на 24 – ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб с венци и цветя от 11.30 часа ще бъде отдадена почит към офицерите и войниците от Българската армия, дали живота си за свободата и независимостта на България.

За удобство на бургазлии на Архангелова задушница – 3 ноември ще се изпълняват превози по автобусни линии с номера 13А и 109. В автобусите по тези линии се пътува само със закупен билет на цена на градския транспорт.

Автобусна линия № 13А ще се движи по маршрут – Автостанция „Изгрев" – РУМ „Младост" – Пиргосплод – „Стандартизация" – ВХТИ – ж.к. „Изгрев" – Чешмите – Автостанция „Изгрев" с часове на тръгване: 6.30, 7.30, 8.30 и 9.30 и връщане: 10.30, 11.30 и 12.30.

Автобусна линия № 109 ще се движи по маршрът – Автостанция „Меден рудник" – ОУ „Найден Геров" – кв. „Победа" – „Стадиона" – бул. „Иван Вазов" – ул. „Христо Ботев" – пл. „Трапезица" – МБАЛ – РУМ „Велека" – Автостанция „Изгрев" с часове на тръгване: от к-с „Меден рудник" в 6.00, 7.00, 8.00 и 9.00 и от к-с „Изгрев" в 10.00, 11.00, 12.00 и 13.00.

За безпрепятственото придвижване на потока от хора и автомобили, както и за предотвратяването на инциденти, ще следят служители на Областна дирекция „Полиция" и Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност" при Община Бургас.

Последни новини