Несебър се побратимява с Якутск


В сградата на община Несебър бе проведена работна среща с представители на република Якутия, за бъдещо сътрудничество в сферата на здравеопазването, културата, спорта и всички други взаимноизгодни икономически отношения, касаещи двата народа.

Якутия (известна още като диамантената република) е субект на Руската Федерация и е образувана през 1851г. Средната температура през Януари е -35,6 градуса по целзий, а в населението и влизат 127 народа. Сред полезните изкопаеми икономическо значение за републиката имат находищата на диаманти, злато, природен газ, въглища, живак и др.

При срещата стана ясно, че община Несебър е сред предпочитаните световни дестинации за отдих и дава възможности за интересно развитие на традиционните добри отношения, формирали се от векове между руската федерация и България.

Чрез реално съществуващи възможности за инвестиции в сферата на науката, туризма и предприемачеството е възможно отношенията между двата града да доведат до много взаимоизгодно общи държавни и държавно частни проекти. Именно поради тази причина, между общинските управления на Мирненски район (Якутия) и община Несебър, ще бъде подписан договор за приятелство и сътрудничество.

Има възможност върху общински терен да бъде изграден многофункционален културно-спортен комплекс, както и филиал на прочутия Томски университет. Томск е административен център на Томска област и Томски район, разположен в Западен Сибир. В града има много интересни атракции от различни епохи, включително и уникални паметници на дървена архитектура.

По рано тази година в Несебър гостуваха 12 деца от Якутия, които са работили на тема „Несебър през очите на децата от Сибир". На кмета на община Несебър – Николай Димитров, бе поднесена рисунката на Кристина Никифоренко - спечелила първо място, която изобразява църквата „Пантократор" в Стария Несебър.

Предстоят двустранни визити и работни съвещания, които да съгласуват и разгледат всички възможности за реализации на взаимноизгодните предложения, съобщиха от общината.

Последни новини