Либерийци обраха бургаски бизнесмен с формула за утрояване на парите


Криминалисти от ГД "Национална полиция" провели полицейска операция в столицата. В района на хотел в центъра на града са задържани двама извършители на измами.

Х.М./45 г./, немски гражданин и М.Н. /42 г./, поданик на Кралство Нидерландия, са родом от африканската държава Либерия. Те са задържани във връзка с опит за измама в София и вече реализирана измама в Бургас на стойност 130 хиляди евро.

При последвалите действия по разследването в условията на неотложност са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM - карти, документи за самоличност, кредитни карти, пари в различна валута, UV-лампа, различни ампули и шишета с неустановена течност в тях, празни бели листчета хартия с размери на евробанкноти, черна кожена мъжка чанта, платежни нареждания, фактури и други.

Криминалистите установили как са действали извършителите. Схемата е следната: след като установят контакт с потенциалните жертви, двамата се представяли за бивши пехотинци от американската армия. На новите си познати обяснявали как след обработка на банкноти по химичен път могат да утроят предоставена им от тях голяма сума пари, част от която после да инвестират в България. За да бъдат по-убедителни, двамата демонстрирали нагледно начина за манипулиране на банкнотите. От новопридобитите парични знаци на бъдещите си жертви те обещавали да получат между 30 и 40%.

Но – за да е успешна техническата операция, обработените пари трябвало известно време да се съхраняват в тъмно и затворено помещение, например каса, уточнявали те. Ключът от нея «лоялно» предавали за съхранение на вложителите в новото «предприятие».
При последваща проверка по-късно измамените намирали в касата само бели хартии, а по-нататъшните опити за контакт с «магьосниците» оставали неуспешни.

По случая е образувано досъдебно производство. На задържаните е повдигнато обвинение за измама, те са задържани за срок до 72 часа. Работата продължава.

Последни новини