Ученици се подготвят за кандидатстване по медицина в бургаската болница


„Вратите на МБАЛ-Бургас са отворени за учениците от ГПНЕ „Гьоте"-Бургас, които искат да получат опит и ценни знания в сферата на медицината. Готови сме да им помогнем в тяхната бъдеща професионална реализация". Това сподели директорът на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев по време на среща с ученици от Немската езикова гимназия. Тя бе организирана по инициатива на възпитаниците й, които в края на миналата учебна година посетиха Народното събрание по покана на бургаските депутати от ГЕРБ.

В дискусията, която се проведе в бургаската болница, взеха участие народните представители от ГЕРБ-Бургас. Те заедно с ръководството на болницата  в лицето на д-р Георги Матев, зам.-председателят доц. д-р инж. Петко Танев и зам.-директорът д-р Бойко Миразчийски обсъдиха перспективите в обучението на бургаските ученици, които имат желание да следват медицина след 12 клас.

„Бяхме обещали на учениците от Немската гимназия да проведем среща с ръководството на болницата и това вече е факт. Още при посещението си  в НС децата отправиха много адекватни въпроси, свързани със здравеопазването. Дискусията  е от полза както на ръководния екип на МБАЛ-Бургас, така и на самите ученици, които отсега градят своето бъдеще. Ние сме готови винаги да им съдействаме", сподели водачът на групата народни представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

„Здравеопазването е сфера, която се развива изключително динамично. МБАЛ-Бургас вече разполага с най-високо ниво техника, участва  в различни проекти. Бъдещите специализанти и медици, сред които се надявам да сте и вие, ще имат възможност да използват модерна база и апаратура на световно ниво. Най-голямото ни желание е бургаските ученици, които се посветят на медицината, да се върнат в родния си град и да започнат да градят кариерата си тук, като част от нашия екип", коментира д-р Матев.

По време на срещата бяха обсъдени и промените в Закона за образованието, които се очаква да влязат в сила през следващите месеци. „След 10 клас ще се провежда научно външно оценяване, а след 12 клас ще се полагат зрелищни изпити по профили. В момента водим преговори с медицинските фактултети  поне един от изпитите – по биология или по химия, да бъде признат като приемен изпит. Всеки, завършил медицина в България, получава знания на изключително високо ниво", сподели бургаският депутат д-р Галина Милева, която е и зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Учениците от 10-и, 11-и и 12- и клас се интересуваха още какви са предимствата на обучението по медицина в България. „Обучението у нас е на изключително високо ниво и доказателство за това е постоянното търсене на български кадри в чужбина", коментира д-р Миразчийски.

Народният представител Димитър Бойчев сподели, че основната цел и задача е тези специалисти да останат в България и усилията на правителството са насочени именно към това. По думите на директора на ГПНЕ „Гьоте"-Бургас Надежда Радева-Иванова, която също се включи в дискусията, всяка година голям процент от учениците, завършващи гимназията, са приети да следват медицина.

Последни новини