Петък е обявен за Ден на национален траур в памет на патриарх Максим


На редовното си заседание Министерският съвет определи 9 ноември, петък, за Ден на Национален траур, в който държавата ще почете паметта на патриарх Максим.

На 9 ноември са опелото и погребението на патриарх Максим. Това решение беше съобщено от главния секретар на Синода епископ Наум.

По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15.30 часа на 9 ноември. Поклонението ще бъде на 8 ноември в столичния катедрален храм "Света Неделя", където от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Светалитургия от Пловдивския митрополит Николай.

На 9 ноември в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

7 ноември е обявен за ден на траур в родното село на патриарх Максим Орешак.

Патриарх Максим почина във вторник в болницата "Лозенец" в София на 98 години. Негово светейшество ръководи Българската православна църква 41 години.

Всяка година на 15 август, когато се отбелязва празникът Голяма Богородица, той идваше в Троянския манастир, за да даде своята благословия на миряните.

Последни новини