Детската кухня и социалния патронаж влязоха в нова сграда


Нови и модерни помещения за приготвяне на храна за Детска млечна кухня и Домашен социален патронаж осигури общинското дружество „Хляб и хлебни изделия". Днес, кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на дружеството Димитър Георгиев прерязаха лентата на напълно обновената сграда, собственост на Хлебозавода, която се намира в зона А на к-с „Меден рудник".

„С обновяването на помещенията родителите и възрастните хора ще бъдат спокойни, че ще получават храна, произведена с максимално добро качество при напълно хигиенни условия и отговаряща на стандартите за управление на безопасността и качеството на хранителни продукти. Най-големият плюс е, че преместването в новите помещения ще увеличи капацитета и на детската кухня и на социалния патронаж, и ще даде работа на 110 души", заяви кметът Николов.

Деца от ОДЗ 1 „Морска звезда" и самодеен певчески състав от пенсионерски клуб „Здравец" в к-с „Меден рудник" поздравиха гостите и жителите на комплекса, присъстващи на откриването, а отец Радослав благослови обновената сграда.

Ремонтът на стойност 1 800 000 лв., инвестирани от „Хляб и хлебни изделия", върна към живот иначе масивната сграда, която в продължение почти на десетилетие се бе превърнала в истинска развалина.

Преустройството преобрази изцяло помещенията в сградата. Монтирани са нова вентилационна и климатична система, както и нови ВиК и електрическа инсталации. На фасадата е направена нова изолация и замазка, а дограмата е подменена с нова.

Помещенията са оборудвани с най-съвременна кухненска техника за нуждите на детската кухня и тази на домашния патронаж, покриваща стандартите за безопасност и качество на храните. Една от залите е превърната в заведение за бързо хранене и продажба на храна за дома. Входът й е подсигурен и с рампа за улеснение на хората с увреждания.

Преместването на Детската кухня в новите помещения ще позволи тя да се ползва от двойно повече деца – 2400, а потребителите на услугата, предоставяна от Социалния патронаж ще се увеличат с 120 души. Освен увеличения им капацитет, преустройството ще помогне за увеличаване на предлагания асортимент от хранителни продукти и ще подобри условията на работа.

На тържеството присъстваха още зам.-кметовете Красимир Стойчев и д-р Лорис Мануелян, директорът на ТД „Възраждане" Магдалена Манолова, общински съветници, служители от общинска администрация и жители на комплекса.

Последни новини