Бебе се роди мъртво при раждане в домашни условия в Бургас


24-годишна бургазлийка, загуби бебето си след естествено раждане в домашни условия, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

Раждането е започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило около четири часа, като първият сигнал на тел. 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. Засега не се съобщават подробности за причините за смъртта на новороденото.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула", заяви Георги Паздеров.

"Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции", отбеляза още той.

"Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции, няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка", категоричен беше директорът РЗИ Бургас и посъветва майките да не го правят.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

Последни новини