Представят „Бургас 2019“ в Берлин


Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 г. ще бъде представена в Берлин в края на този месец.

По покана на Българския културен център на 25 ноември с българската общност в Германия ще се срещнат бургаският режисьор Христо Симеонов и актьорът Валери Еличов. Те ще представят настоящите и бъдещите инициативи на регион Бургас, свързани с кандидатурата. Ще бъдат обсъдени и възможностите за българите и най-вече бургазлиите, живеещи в Германия, да участват в подготовката на кандидатурата, при желание. За първи път извън България ще бъде представена и театралната постановка „Жив си ти" на бургаския Драматичен театър „Адриана Будевска". Немската премиера на спектакъла е в подкрепа на инициативата „Бургас 2019".

Пиесата, по текст на Цветан Стоянов, разказва за една несъстояла се среща между Ботев и Каравелов в навечерието на заминаването на Ботев с кораба "Радецки". Каравелов моли Ботев да не тръгва и така задълбочава спора  между тях, започнал още след смъртта на Левски през 1873 г. Въпросите, които вълнуват двамата са: „Кои сме ние", „Защо живеем". Режисьор и сценограф на спектакъла е Христо Симеонов, музикалното оформление е на бургаския композитор Руслан Карагьозов. В ролята на Христо Ботев е Валери Еличов, а в ролята на Любен Каравелов – самият Христо Симеонов.

Два дни по-рано, на 23 ноември в Берлин Валери Еличов ще представи и своята стихосбирка „55".

„Жив си ти" можем да  гледаме в Бургас този петък, 16 ноември от 19.30 часа в Дома на нефтохимика на пл. „Тройката". Билети ще се продават на място на 15.11 и 16.11. на цена от 5 лв.

Последни новини