Разследването в Бургас ще определи дали "Хизбула" са терористи


Решаваща роля за решението на ЕС да включи ливанската групировка "Хизбула" в списъка с терористичните организации ще имат резултатите от българското разследване за извършения през юли атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и един българин.

Това заяви френският посланик в Израел Кристоф Биго пред вестник "Джерусалем пост". Той добави, че основен фактор при вземането на подобно решение ще бъде резултатът от разследването на атентата в България.

Посланикът подчерта, че София все още не е съобщила резултатите от разследването, а ЕС трябва да изчака приключването на случая.

Представители на американското и израелското разузнаване обвиняват именно свързаната с Иран групировка за бомбения атентат, който бе извършен на летището на черноморския град.

Биго обаче подчерта, че ЕС не е получила заключенията на българското разследване, а именно те ще помогнат да европейските страни да решат дали да обявят "Хизбула" за терористична групировка.

Вчера пред БНТ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че вече има достатъчно информация, която дава на разследващите основания да предполагат за извършителите и за групировката, която е извършила терористичния акт.

По думите му обаче все още няма безспорни доказателства, които публично да бъдат оповестени. "Нямаме безспорни доказателство, които да водят към която и да групировка, но имаме предположения от анализите ни", поясни вицепремиерът.

Американското и израелското разузнаване смятат, че самоубийственият атентат в Бургас е съвместна операция между Хизбула и Иран.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини "Хизбула" за нападението още в деня на атентата.

Малко след началото на разследването в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че израелското разузнаване е засякло телефонни разговори между Ливан и Бургас месеци преди бомбения атентат.

САЩ включиха Хизбула в списъка си с терористични организации през 1995 г. Нежеланието на Европа да последва американския пример накара съветника на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренън публично да разкритикува европейците в края на октомври.

"Ако не обявим Хизбула за терористична организация, ще защитаваме по-трудно нашите страни и гражданите ни", заяви той в Дъблин. Бренън обясни, че настоящото положение усложнява усилията за прилагане на законите заради проблемите, свързани с повдигането на обвинения в тероризъм срещу заподозрени членове на "Хизбула".

Той призова ЕС да се присъединят към мерките, взети от САЩ спрямо ливанската групировка и то не само като признаят терористичните и криминалните дейности на "Хизбула", но и като ги осъдят и попречат на тези дейности, подчерта тогава Бренан, припомня "Джерусалем пост".

По този повод френският посланик в Израел посочи, че европейските разузнавания дискутират американското настояване и допълни, че става дума за комплексна ситуация.

Биго добави, че Франция разбира много добре, че заклеймяването на Хизбула като терористична организация е важно за САЩ.

Запитан дали Париж ще действа едностранно в тази насока и ще предприеме мерки срещу Хизбула на територията си, независимо от ЕС, Биго само допълни, че се обсъждат различни варианти.

През 2004 г. Париж самостоятелно реши да забрани приемането на сигнала на контролираната от "Хизбула" телевизия Ал Манар на френска територия, припомня израелският вестник.

Запитан относно медийните твърдения, че Франция не иска да посочи "Хизбула" като терористична организация, за да не развали дипломатическите си отношения с Ливан, Биго подчерта лаконично, че Франция има военни в Южен Ливан от 34 години, че познава добре ситуацията в Ливан и знае колко уязвима е тя.

Той добави, че Франция знае добре какво представлява "Хизбула" и осъди антисемитските изказвания и отрицанията на Холокоста, направени от страна на лидери на ливанската групировка. /vesti.bg/

Последни новини