Несебър и Синеморец - рекордьори с почти 50 на сто по-високи обороти

Снимка: Морски вести


Данъчните нарушения по Южното Черноморие през юни и юли са три пъти по-малко в сравнение с установените през същите два месеца на миналата година, а оборотите на търговските обекти отбелязват сериозен ръст. Данните на териториалната дирекция на НАП в Бургас конкретно за м.юни показват най-висок ръст – близо 50 на сто, в Несебър и Синеморец. С 19 процента са се увеличили оборотите в Царево и Свети Влас, 16 в Приморско, с 14 и 12-процентов ръст са съответно Созопол и Черноморец. В най-големия черноморски курорт на България – Слънчев бряг, оборотите са съотносими с миналогодишните, като ръстът е малко над 3 процента. В областния център Бургас оборотите са нараснали с 9 на сто в сравнение с юни миналото лято.

От териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас коментираха анализа на оборотите като знак за ефективност на активните контролни действия и променено поведение в посока доброволно спазване на данъчните и осигурителни закони от страна на задължените лица. За осветляването на оборотите и промяна на поведението на търговците към реално отчитане и деклариране на приходите е допринесла и крайната, но дисциплинираща мярка, запечатване на търговски обект при неиздаване на касова бележка.

През месец юли по Южното Черноморие са извършени 1 577 проверки, при които са установени 233 нарушения. Мярката запечатване е била приложена към 64 обекта, сред които заведения, магазини, хотели, къщи за гости, атракциони. Един от последните запечатани обекти е заведение, намиращо се в центъра на град Бургас. Обходните патрули на НАП Бургас са посетили 2079 търговски обекта. Най-голям брой съвместни контролни действия – 232, са били извършени заедно с органите на МВР. Бургаските данъчни продължават непрекъснатия мониторинг чрез дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП и на над 200 високооборотни обекта. Под непрекъснато наблюдение са и тези, които през активния летен сезон са сменили собствениците си.

От НАП Бургас съобщават и за повишена гражданска активност по отношение на подаване на сигнали за данъчни нарушения. Само за м.юли са постъпили 74, като проверките в почти всички случаи са завършили с установяване на нарушения – най-вече за неиздаване на фискални бонове.  Граждани са сигнализирали и за цели  улици, райони и туристически зони с концентрация на търговски обекти по Черноморието, които не отчитат приходи от продажби.

Проверени са и 75 хотела и къщи за гости, като 9 от проверките са установили различни нарушения на данъчното законодателство. Засиленият контрол ще продължи през целия активен летен туристически сезон, като НАП Бургас получава и информация от Черноморските общини, на базата на която извършва допълнителни проверки на апарт хотели и места за настаняване, добавят още от приходното ведомство в морския град. 

Последни новини