Ръст на оборотите по Черноморието със 100 млн. лв.


С над 100 млн. лв. са се увеличи оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. Това показват данните от дистанционната връзка на НАП с касовите апарати. Сред местата с най-голям ръст на регистрираните в НАП приходи е Обзор – 149% повече спрямо юли 2016 г. В големите курорти също има повишаване на оборотите. Така например в Албена ръстът е 62% спрямо юли 2016 г., в Слънчев бряг – 10 на сто, а в Златни пясъци – 22%.

Навсякъде по Южното Черноморие оборотите отбелязват ръст, в Несебър и Китен той е от почти 50 на сто, в Синеморец и Лозенец – съответно 37 и 28 на сто, в Черноморец – 21 %, в Царево – 16, в Поморие – 10, а в областния център Бургас оборотите са нараснали с 11 процента в сравнение с месец юли миналото лято.

От началото на летния сезон досега по цялото Черноморие са извършени общо 24 000 проверки. Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други.

От НАП Бургас коментираха, че след всяко контролно действие се отчита трайна промяна в поведението на собствениците на заведения и търговски обекти в посока коректно отчитане на оборотите и спазване на данъчните правила. В сравнение с месеците юни и юли на миналата година установените нарушения са по-малко. Не липсват обаче и груби, фрапиращи нарушения. От началото на лятото по Южното Черноморие данъчните са запечатали 13 обекта за работа без фискално устройство, както и повторно други шест, заради това, че отново не издават касови бележки. От НАП Бургас са наложили мярката запечатване на търговски обекти по Южното Черноморие над 70 пъти. Сред запечатаните обекти са ресторанти, барове, дискотеки,  семейни хотели, магазини и части от атракциони.

И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници“, извършват лятна контролна кампания по Черноморието. Основен акцент на проверките са отчитането на обороти и издаване на касови бележки. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. Запечатаните обекти по време на кампанията до този момент са 113.

Под постоянно наблюдение са подложени и борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол в НАП. Освен че извършват контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки, фискалните агенти следят и за издаването на касови бележки и отчитането на обороти от търговците по морето.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.    

Последни новини