Концесии, хотели, увеселителни паркове и заведения под прицела на данъчните

Снимка: Морски вести


И през този летен туристически сезон засилените контролни действия по спазване на българското законодателство ще се извършват при активно взаимодействие на органите на държавната и местната власт. Предстоят много съвместни проверки като една от основните цели ще бъде промяна на поведението на задължените лица в посока доброволно спазване на законите. Междуведомствен координационен център, ситуиран в областната дирекция на МВР, ще синхронизира действията на контролните органи. Държавната и местната власт ще гарантират сигурността и спокойното протичане на активния летен туристически сезон по Южното Черноморие, но ще се намесват категорично в случаите на заобикаляне на законодателството и опитите за укриване на данъци и осигуровки. Това стана ясно от проведена днес в Бургаската областна управа среща, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас, с участието на представители на морските общини и на контролните държавни институции в региона.  

Срещата бе открита от управителя на Бургаска област г-н Вълчо Чолаков, който акцентира, че именно от доброто и ефективно взаимодействие между държавната и местната власт зависи в голяма степен успеха в борбата със сивата икономика. От своя страна териториалният директор на НАП Бургас г-жа Татяна Кънчева коментира, че освен търсения дисциплиниращ ефект, лятната контролна кампания на приходната агенция ще допринесе и за формирането на честна и равнопоставена за бизнеса конкурентна среда.

В основната си част оперативните проверки ще бъдат извършвани от екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“. В лятната кампания на НАП по Южното Черноморие ще се включат и командировани служители от вътрешността на страната. „Контролът ще бъде денонощен, разполагаме с достатъчен ресурс, за да бъдем ефективни, имаме ясна програма и цели, за постигането им  ще използваме разнообразни методи и похвати. Важен е обаче не броят на актовете, а постигането на доброволно спазване на законите“, коментира по време на срещата началникът на отдел „Оперативни дейности“ Бургас при Главна дирекция „Фискален контрол“  г-н Даниел Вълканов.

Във фокуса на НАП ще бъдат и концесионерите, хотелиерите, апартхотелите, атракционните и увеселителни паркове и заведения. Данъчните ще извършват и внезапни проверки по отношение на обявяваната свободна леглова база по Южното Черноморие. Държавните контролни институции и общините ще обменят оперативна информация, която ще допринесе за ефективността на контролните действия. От НАП Бургас напомниха, че при неиздаване на фискален бон, търговският обект ще бъде запечатван за срок до един месец.

В края на срещата участниците се обединиха около становището, че доброто и ефективно сътрудничество между държавната и местната власт и навременния контрол, са сериозни мотивиращи фактори за доброволното спазване на българското законодателство.  

Последни новини