Двама професори изнасят концерт за цигулка и роял в експоцентър „Флора“

Снимка: Интернет


Програмата на Дни на австрийската култура и изкуство в Бургас продължава на 21 септември /петък/ от 18.30 часа с концерт на професорите Ангел Станков и Ростислав Йовчев. Той е посветен на 70-годишния юбилей на Ангел Станков и ще включва в програмата си:

- В. А. Моцарт - Соната  за цигулка и пиано KV 454, Си бемол мажор;

- Лудвиг ван Бетовен - Соната за пиано и цигулка №8, оп. 30 №3, Сол мажор;

- Йоханес Брамс - Соната за пиано и цигулка №3, ре минор.

Билети можете да закупите на касата в експоцентър "Флора".

Биографии на двамата професори:

* Ангел Станков завършва Музикалната академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира  в Лондон при  проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман.

В момента е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и напоследък диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя  българската музикална култура по всички крайща на света.

Професор е в ДМА"П. Владигеров" от 1996 г., а от 1999 г. е и заместник-ректор.

Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол - Ню Йорк, Кенеди център-Вашингтон,  Гевандхауз -Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол - Осака, Сънтори Хол - Токио, операта Ница и др.

Заедно с Йосиф  Радионов  е носител на редица престижни награди, между които "Златна лира" на СМТДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство от XII Световен  младежки фестивал в Москва,  Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата ‘Златно перо", Наградта  за изкуство на  дружество "Гражданин", наградата 100 години Бела Барток, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и златен медал на Първия международен конкурс за камерна музика в град Осака'93.

Ангел Станков е "почетен гражданин на София".

През 2008 г. получава Орден на Британската империя от Кралица Елизабет II за популяризиране на британска музика. Реализирал е записи  индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, БиБиСи - Лондон, радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио НХК-Япония и др.

 

* Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва СМУ "Любомир Пипков" при Людмила Стоянова (1980), а след това редовно следване и майсторски клас в НМА "Панчо Владигеров" в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси: І награда на "Светослав Обретенов" (1980); ІІІ награда в Салерно, Италия (1981); І награда на "Карол Шимановски" (1982); ІІІ награда на "Пилар Байона", Испания (1983); награда за най-добро изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела, Испания (1984). Специализирал е в Кралската консерватория в Брюксел (в областта на клавирния концерт), камерна музика и съпровод на солова песен (1992-1993). Преподавал е пиано във Висшия музикален институт в град Сус, Република Тунис (2002-2004).  

Проф. д-р Ростислав Йовчев е изнасял концерти в България, Германия, Белгия, Испания, Полша, Унгария, Румъния, Хърватия, Кипър, Южна Корея, Тунис, Турция. Водил е майсторски клас в Сеул, Корея, Яш, Румъния, Анкара, Турция, Триест, Италия и на много места в България. Реализирал е аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации - Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът "Иберия" от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български и чуждестранни композитори.

От 2008 г. Ростислав Йовчев е завеждащ катедра "Пиано" към ТКДФ в Националната Музикална Академия "Панчо Владигеров" - София.

Последни новини