Фестивал на домашното вино в Камено

Снимка: Морски вести


Община Камено организира за трета поредна година Фестивал на виното и конкурс за най-добро домашно вино. Събитието е по повод един най-обичаните и почитани празници Трифон Зарезан – празник на лозаря и виното – 14 февруари. Фестивалът ще се проведе на Площада от 12 часа.

Поканени са всички жители на Общината, които искат да се похвалят с новата си реколта от напитката на боговете. По този повод сме избрали и известен сомелиер, който ще оцени напитките и излъчи победители в конкурса. Общината съвместно с читалище „Просвета 1927г.” са предвидили и много изненади за жителите и гостите на града.

От 11 часа, същия ден започва официално зарязване на лозята по стар български обичай.

Според народните традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Традицията повелява жените да изпекат пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците цели фамилии поемат към лозята, за да направят резидба. След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. От стари времена наздравиците са задължително съпътствани с неизменната благословия: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!"

Последни новини