Съдът в Бургас организира съдебен процес с участието на журналисти

Снимка: Морски вести


Окръжен съд – Бургас съвместно с Районен съд – Бургас отбелязаха Деня на Българската конституция и празник на юриста с „Ден на отворени врати“ на двете съдебни институции.  Надслова бе „Открито за съдебната власт“, с разиграване на симулативен съдебен процес, в който съдия, прокурор, защитници, страни и подсъдими по делото бяха 14 журналисти от 9 регионални медии. Най-голямата съдебна зала в палатата бе препълнена от ученици от шест бургаски училища – НЕГ „Гьоте“, АЕГ „Гео Милев“, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГЧЕ „Васил Левски“, ГРЕ „Георги С. Раковски“, СУ „Иван Вазов“ и студенти от Бургаски свободен университет. Специални гости в Деня на отворени врати бяха Боряна Димитрова, член на ВСС, административния ръководител на Районна прокуратура – Бургас, прокурор Иван Кирков, омбудсмана Тодор Стамболиев, Димитър Комитов, ръководител на РД „Охрана – Бургас“, преподаватели в БСУ, учители и ученици от гостуващите бургаски училища.

Председателят на Окръжен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова, поздрави с празника присъстващите в залата юристи и приветства гостите: „Добре дошли казвам на всички в тази зала! Днешният 16 април, е специален ден за нас – Денят на Българската конституция и празник на юриста, ден за равносметка за правните дела и поглед напред към открит и диалогичен правен свят“. Съдия Темелкова допълни „Нека се погледнем през очите на журналистите, тези, които често ни критикуват и обвиняват в необективност. Нека видим, как според тях трябва да се реши един съдебен спор, как те ще очертаят правната справедливост?!“.

Воденият наказателен процес, по който подсъдимите бяха трима, привлечени като обвиняеми за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди, нажежи атмосферата в залата и предизвика реплики между страните по делото. В образа на подсъдими бяха журналистите Боряна Тенчева от информационния сайт „Бургас инфо“, Емануела Янева от сайта „Грамофон“ и Георги Русинов от вестник „Черноморски фар“. Съдебният състав се състоеше от трима членове – съдия Тони Белов от сайта „Бургас нюз“ и съдебните заседатели Давид Сукнаров и Мила Николова от „Бургаска младежка телевизия“. Прокурор по делото бе Стела Божидарова от медията „Бургас 24. БГ“, а защитници на подсъдимите бяха журналистите Лалка Димитрова от „Дарик радио – Бургас“ и Иван Колев от сайта „Флагман“. Пострадалата Емел Махмуд от „Флагман“ бе конституирана от съда като частен обвинител и граждански ищец, с повереник - журналистката Елена Танева от телевизия „Канал 3“. Те предявиха към подсъдимите граждански иск в размер на 15 000 лв. В съдебния процес бяха изслушани вещото лице Женя Петкова, журналист в сайта „Грамофона“ и двама свидетели – Надежда Гендова от „Бургас инфо“ и Петя Михова от „БНР – Бургас“. Тримата подсъдими бяха признати за виновни за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. За извършените деяния Георги Русинов бе осъден на 6 месеца „Лишаване от свобода“, което наказание бе отложено с 3-годишен изпитателен срок. На основание чл. 78а от Наказателния кодекс, Боряна Тенчева и Мануела Янева бяха освободени от наказателна отговорност с налагане на Глоба в размер на 1000 лв. Подсъдимите бяха осъдени да заплатят на пострадалата сумата от 3000 лв., представляваща обезщетение за нанесени неимуществени вреди в резултат на престъплението. Съдебният експеримент и взетото съдебно решение предизвикаха усмивки и задоволство във всички участници в съдебния процес.

Наказателният районен съдия Анатоли Бобоков, бе ментор на участниците в процеса. Председателят на Районен съд – Бургас, съдия Асен Радев, връчи грамота и изрази своята специална благодарност на съдия Бобоков, за проявения професионализъм и компетентност по осъществяването на Симулативния съдебен процес.

Съдия Радев благодари на гостите и журналистите – участници в процеса. „Провеждането на днешната инициатива съвпада с деня, в който честваме 140 години от приемането на Търновската конституция. Изразявам задоволството си от начина, по който участниците в симулативния съдебен процес успяха да пресъздадат пред Вас, как протича едно реално дело, дори добавиха от себе си голяма доза артистизъм. Самият аз, като съдия, не бих могъл да се справя по-добре.“.

На символната дата – 16 април, студентите и учениците получиха като подарък от двата съда малки книжки – Конституцията на Република България.

Последни новини