Яворовият дух сплоти Поморие

Снимка: Морски вести


"За мен това е изключителна вечер. Убедих се, че събития като тази книга опазват духовното богатство на Поморие. Яворов като личност може да е роден в Чирпан, но като поет и будител той се е родил в Поморие. Община Поморие винаги се включва в проекти, повдигащи и съхраняващи живия анхиалски дух. Аз съм радостен, че има толкова много хора тази вечер в нашата културна институция – художествената ни галерия. В този материален свят, в който на преден план са новите къщи и коли, настоящото събитие показва, че има надежда за нашата цивилизация. Специално благодаря на д-р Васил Костадинов и на целия екип, който работи върху книгата, за да стигне тя до читатели, далеч зад границите на България". Това каза кметът Иван Алексиев по време на премиерата на двуезичното издание „Яворов и морето“.

За един от двигателите на проявата, доктор Васил Костадинов – общински съветник и основен спонсор на изданието, раждането на една книга е акт на свещенодействие.

„Раждането на една книга е свещенодействие – ние идваме и си отиваме, но написаното остава. Тази книга ще стигне и до най-отдалечените места по света, благодарение и на Община Поморие, която се включи като спомоществовател в благородния проект. Досега Яворовите дни се провеждаха през лятото. Нека този паметен ден бъде Яворовата пролет“, сподели д-р Костадинов.

Преводачът на книгата Атанас Ванчев дьо Траси бе удостоен с плакети от Oбщина Поморие и от Oбщинския съвет Поморие.

На събитието присъстваха още общински съветници от Поморие и Бургас, зам.-кметът по култура на община Бургас Йорданка Ананиева, представители на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас, учители и ученици от Бургас и Поморие, читалищни дейци, журналисти, директора на издателство „Либра Скорп“ Денчо Михов, много граждани на Поморие и гости на града.

Известният художник Йордан Маринов и почетен гражданин на Поморие също уважи премиерата на двуезичното издание „Яворов и морето“. Неговата картина „Разговори“ краси корицата на книгата.

Поетичната книга, създадена по случай 120 години от пристигането на гениалния Пейо Яворов в някогашния Анхиало, бе представена от поетите Маргарита Петкова,  Валери Станков, Боян Чимов, авторът на предговора на книгата доц. д-р Ярмила Даскалова и проф. д-р Николай Даскалов.

Събитието предизвика силен интерес и сред учениците от Френската езикова гимназия в Бургас, които рецитираха големия лирик на български и френски език. Прозвучаха и „Две хубави очи“ на английски език. Публиката с нескрит интерес изслуша стиховете на поета на чешки език, рецитирани от проф. д-р Николай Даскалов от ВТУ „Св. св Кирил и Методий“.

Автор на проекта „Яворов и морето“ и съставител на поетичния сборник е Стоян Тончев, а издателството – „Либра Скорп“ – Бургас.

Снимка: Морски вести

Последни новини