Бургазлии декларират годишните си доходи по интернет

Снимка: Интернет


Всяка втора данъчна декларация за доходите на физическите лица в НАП Бургас се подава по интернет с ПИК на Националната агенция за приходите или електронен подпис.  Дни преди края на кампанията, която приключва на 30 април, годишните си доходи са декларирали близо 25 000 бургазлии, повече от половината от тях са избрали дистанционния начин.

В териториалната дирекция на НАП Бургас до момента са получени 24 777 декларации. 9 423 са подадени  с ПИК, 4726 с електронен подпис, останалите са подадени на място в салона за обслужване на клиенти или чрез пощенските оператори.  Над 65 000 бургазлии ползват възможностите, които предоставя персоналният идентификационен код на Агенцията.

От началото на годината в НАП Бургас са издадени 5241 ПИК-а, само през м. април броят им е  1520. Очакванията на данъчните са за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията. През миналогодишната кампания в НАП Бургас са подадени 36 729 годишни данъчни декларации, 17 182 от тях по интернет.

Крайният срок за деклариране на доходите от 2018 г. изтича на 30 април, като също дотогава трябва да бъде платен и дължимият данък. Плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията.  Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

„Насърчаваме ползването на виртуалните, а също и физически ПОС терминали, намиращи се в салона за обслужване на НАП Бургас. Чрез тях се елиминира начисляването на стотинки лихва заради късно пристигнал превод, а извършването на операцията е безплатно“, коментира говорителят на НАП Бургас Христо Узунов. Той напомни, че гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или на сайта на НАП www.nap.bg .

Последни новини