Частна фирма строи 6-етажна жилищна сграда в двора на училище в Бургас

Снимка: БНР


Частна фирма започна строителство на 6-етажна жилищна сграда в двора на училище „Любен Каравелов“ в Бургас, съобщи БНР. Изкопните работи са стартирали на 7-и май и пред южната фасада на училището вече е излята бетонна плоча. Учители, родители, както и ръководството на учебното заведение, се събраха на протест тази сутрин. 

В един от най-презастроените квартали в Бургас „Възраждане“ строителната фирма „Комплекс Билд“ започна изграждането на жилищна кооперация на 70 см отстояние от новопостроената по европейски проект сграда на училище „Любен Каравелов“. При старта на строителните работи е съборена оградата на училището, опакован е трафопостът на електроразпределителното дружество EVN, между улиците „Гладстон“ и „Ивайло“ е разрушена новата  тротоарна настилка. Теренът върху, който се строи, е частен, върнат след реституция, а 14-дневният срок за обжалване на издаденото строителното разрешително е изтекъл, каза адвокат Ирен Попов, който защитава интересите на учебното заведение:

"Този същият строеж, новият, ще бъде разположен на регулационната линия към училището, свързано или с включено застрояване. Най-просто казано – на калкан. Въпросът е, че от тази същата страна, където ще има шестметрова и 70 см стена на калкан, от същата страна училищната сграда на новия учебен европейски корпус, построен преди една година и половина, има фасада с 20 прозореца и две врати".

Учители и родители се събраха в двора на училището, за да изразят недоволството си от строителните безобразия. Директорът на училището Десислава Димова е внесла сигнал в Община Бургас.

Със заповед на кмета Димитър Николов строителните дейности са спрени, а районният кмет, издал строителното разрешително на частните инвеститори, ще бъде санкциониран, каза зам.-кметът по култура и образование в общината Йорданка Ананиева:

"Решението на този проблем е спирането на обекта, докато не се промени подробният устройствен план и не се пригодят строителните книжа в съответствие с нормативните изисквания за отстояние от нашата сграда".

Сега проектът за строителството на 6-етажната жилищна сграда трябва да бъде преработен. /БНР/

Последни новини