Ахелой отпразнува 10 години от обявяването му за град

Снимка: Морски вести


През 2019 г. се навършват 10 години от обявяването на село Ахелой за град с Решение на Министерски съвет от 10.01.2009 г. от. По този повод вчера, редом с храмовия празник „Възнесение Господне”, местните жители отбелязаха и юбилея от важната административно-териториална промяна.

От сцената в градския парк кметът на Община Поморие Иван Алексиев и кметът на Ахелой Иван Георгиев приветстваха всички присъстващи. „Удоволствие е за мен да съм сред вас. Често съм чувал въпроса „Какво значение има фактът, че сме станали град?” и ще отговоря именно днес, на този светъл двоен празник. През последните години Ахелой се разви изключително много. Заустихме и изчистихме залива, след седмица предстои да внесем проекта за укрепване на брега заедно с къмпинга чрез изграждане на буни и възстановяване на плажа на град Ахелой. Обходът, който вече 1 година функционира, освободи централния път от тежкия трафик и градът вече диша. Всичко това е плод на много труд и усилия, но е и благодарение на вас, на вашата подкрепа, вашите желания, градивна критика и препоръки към нас – ръководството на Община Поморие и на  град Ахелой”, каза кметът Иван Алексиев.

Той припомни, че преди броени дни бе подписан договор за рехабилитация на три основни улици в града: „Рила”, „Струма” и „Искър”. Алексиев сподели и още една добра новина – до края на юни ще бъде избран изпълнител на новата детска ясла и през юли изграждането ѝ ще започне.

„Благодаря за търпението и разбирането, което проявявате към всичко, което правим. Поемаме ангажимент, че ще продължим да работим и ще изпълним всичко, което сме заложили, защото заедно променяме Ахелой”, добави още кметът на Община Поморие.

Програма продължи с пъстър концерт на талантите от местните школи. На сцената в парка се представиха: деца от ДГ „Теменуга” и от Детската музикална школа при НЧ „Светлина 1934”, Фолклорна група „Здравец” при ПК „Здравец”, Танцово студио „Дъга” при НЧ „Светлина 1934” и Клуб по народни танци „Ахелойче” при ОУ „Христо Ботев”.

По-рано през деня сцената огласиха и участниците в XIV Регионален тракийски събор „Спасовен” или общо 97 индивидуални и групови изпълнения. По случай празника се проведе ученически футболен турнир, а за първи път в парка се състоя и атрактивно състезание за вдигане на тежести от лег, инициирано от спортен клуб „Ахелой“. Мотото на надпреварата бе „Побеждава по-силният” и участие в нея взеха 19 състезатели от Ахелой, Равда, Несебър и Поморие.

Последни новини