Срути се стена на жилищна сграда в Бургас

Снимка: Дарик

Възрастен мъж беше евакуиран, след като стена от жилищна сграда в Бургас, предоставяна от общината на социално слаби семейства, рухна при изкопни дейности за строителството на нова кооперация „на калкан“, съобщи Дарик.

Инцидентът станал към 16.00 часа днес на ул. „Кавала“ до Регионалния инспекторат на образователното министерство и е бил предизвикан, след като при работата на багера земните пластове поддали. Цяла стена се срутила от приземния етаж на старата сграда, в момента там се виждат три помещения. Районът е отцепен. На мястото пристигна полиция.

В сградата живеели общо четири семейства в неравностойно положение. Седмица по-рано от общината ги предупредили, че ще бъдат преместени заради опасения от евентуален инцидент при строителството на новата кооперация.Всички се изнесли много бързо, но там останал само дядо Митко - самотно живеещ старец, който отказвал да напусне дома. Мъжът бил самотник, нямало кой да се грижи за него.

„Строителите казваха, че всичко е наред. На всяка копка долу, ние горе се тресяхме… Но продължаваха да ни убеждават, че основите на сградата били като крепост… Те рухнаха като пясъчен замък“, разказа една от бившите вече обитателки на сградата.
На мястото се очакват специалисти от РДНСК, които да извършат оглед. Очаква се и становището на Община Бургас, която ще се произнесе ще наложи ли санкция на строителя за увреждане на имущество на местната власт. 

Строежът е спрян, че бъде назначена експертна комисия, която да издаде предписания за заздравяване на компрометираната сграда. 

източник: Дарик

Последни новини