Държавата търси инвеститор за строеж на голям конгресен център в Слънчев бряг

Снимка: Морски вести


Изграждане на голям конгресен център в Слънчев бряг е в плановете на Министерството на туризма. За неговото строителство ще се търси инвеститор по време на големия международен инвестиционен форум, който ще се проведе на 30 и 31 май в курортния комплекс.

Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова по БНТ. По думите ѝ, целта е нашите курорти да могат да предлагат конгресен туризъм.

„По този начин ще се оползотворява в крилата на сезона и материалната база, която съществува“, каза Ангелкова.

Министърът коментира и строителството по Черноморието. Ангелкова заяви, че много от строежите са получили разрешителни и са започнати да се изграждат много преди 2008 г., когато още не е същестувал Законът за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Сега държавата се изправя пред заварено положение и е много трудно да се решават тези въпроси, тъй като имотите в голямата си част са частни и като такива са непрекосновени. Затова е много важно да бъдат приети общите устройствени планове на общините, за да е ясно къде може и къде не може да се строи.

Ангелкова е поискала от абсолютно всички черноморски кметове да ѝ изпратят информация за издадените разрешения за строеж в годините назад, които попадат в зона А и зона Б от ЗУЧК. Това са зоните, които се намират най-близко до морския плаж. Когато всичката информация бъде събрана, ще се направи обобщена справка и тогава ще е ясно какви документи за строителство са издавани по протежение на цялото Черноморие.  

Последни новини