Слънчев бряг – лидер сред курортите по приходи от нощувки


Приходите на хотелиерите през 2018 г. доближават рекордните 1.5 млрд. лв., като само от чужденците постъпленията надхвърлят 1 млрд. лв. Тези резултати са постигнати с по-малко регистрирани легла - 336 хил. при 347 хил. година по-рано. Това показват данните на Националния статистически институт за приходите от нощувки в местата за настаняване, съобщава Dnevnik.bg.

Информацията се появява на фона на последните констатации на Националната агенция за приходите за укриване на приходи и занижени възнаграждения и осигуровки в туристическата сфера. Предстои от есента да заработи системата за туристическа информация ЕСТИ, на която се възлага надеждата нито лев от постъпленията от туристи да не остава регистриран. Тя ще свърже всички места за настаняване, включително къщите за гости, с НАП, МВР и общините, а туристите ще се регистрират в реално време.

Но и според официалната статистика сред курортите лидер е Слънчев бряг, на който се пада една пета от общата сума, или общо 300 млн. лв. при 5.3 млн. нощувки. От данните се вижда също, че в Слънчев бряг на всеки 10 чуждестранни туристи се пада 1 български.

Златни пясъци отстъпват с приходи от 235 млн. лв. и 3.9 млн. нощувки. Леглата там пък са с 20 хил. по-малко, отколкото в Слънчев бряг, съответно 43.7 хил. и 63 хил.

Данните за пренощувалите в местата за настаняване хора са доста по-ниски от отчитания от Министерството на туризма брой чуждестранни туристически визити (9.273 млн.) Според събраните от НСИ данни пренощувалите в български хотели, мотели, къмпинги и хижи чужденци са 3.9 млн. души през 2018 г. По-голямата част от тях са отсядали в хотели с 4 и 5 звезди. Най-много са германците - 568 хил., следвани от румънците - 502 хил., британците - 293 хил. Руските туристи според статистиката, подадена от хотелиерите, са едва 182 хил. души.

Приходите на хотелиерите от нощувки за годината са близо 1.5 млрд. лв., а увеличението спрямо 2017 г. е с 8.6%. Постъпленията от чужденци са 1.08 млрд. лв., с 8.6% над миналогодишното равнище. Българите са похарчили за хотелско настаняване в страната през годината 370 млн. лв., с 6.6% повече, отколкото през 2017 г.

Основни източници на информацията за дейността на местата за настаняване са месечни формуляри, които всички собственици на категоризираните обекти са задължени да представят в НСИ. На отчет подлежат всички места за настаняване с 10 и повече легла, функционирали през наблюдавания период. Данните за приходите включват платеното за нощувките, но не и за допълнителните услуги.

Последни новини