Вдигат цената на водата в Бургас


Водата в 24 града, сред които и Бургас, ще поскъпне от първи януари 2020г. Това стана ясно след днешното заседание на КЕВР за цените на водата в различните райони на страната. Увеличението е предварително заложено в 3-годишен бизнес план на местното ВиК, обясни Ивайло Касчиев, директор на дирекция в КЕВР. Увеличението е предварително заложено в 3-годишен бизнес план на местното ВиК, обясни още той.

КЕВР реши от 1 януари водата да поскъпне между 1 и 9 процента в повечето места в страната. Най-голямо поскъпване с 9 на сто се планира Кърджали. 7-процентно ще е увеличението за София, Видин и Русе. В Габрово, Смолян, Сливен, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен скокът ще е между 4 и 6 на сто. Между 1 и 3 на сто ще се увеличат цените в Перник, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Ловеч и Стара Загора.
Единствено в Разград се очаква водата и ВиК услугите да поевтинеят с почти 5%.

Ако предложенията бъдат одобрени, от следващата година водата отново ще е най-скъпа в Шумен, където кубик ще струва 3 лева и 50 стотинки. В столицата ще се продава за 2.75 стотинки. Най-малко за вода ще плащат пловдивчани, където кубик ще се струва за 2.20 лв. Окончателното решение ще бъде взето от КЕВР на 23 декември. Припомняме, че от днес перничани са с още по-драконовски режим и ще имат вода по веднъж в денонощието за 8 часа, а не както досега два пъти по пет часа. Най-вероятно режимът ще продължи до април заради ниския дебит на яз. „Студена“. Вчера омбудсманът Диана Ковачева призова цената на водата в Перник да не се покачва, докато трае водният режим. (burgasnews.com)

Последни новини