Бургас влиза във филми и сериали

Снимка: Морски вести


Романтичният и красив Бургас с артистичен дух и модерно излъчване ще участва в топ филмови продукции, които се очаква да бъдат на екран през 2021. Филмите и сериалите, чието действие може да се развива в Бургас или градът да присъства сериозно в сюжета, бяха представени днес от своите продуценти пред Постоянната комисия по култура към Общинския съвет. Всички те са кандидатствали за съфинансиране от Община Бургас

Филмите, които има реална възможност да се снимат в Бургас, са  "Голата истина за група "Жигули" ,"Завръщане 2", "Съни бийч 2","Аз и моите жени", "Животински бесове" и "Божоле".

Най-желаните  локации за снимки в Бургас са - Морското казино, Мостът, Часовника, Морската градина, о-в Св. Анастасия, районът около Морска Гара.

В продукциите, които бяха предложени за съфинансиране от общината, са включени най-актуалните актьори, сред които  Михаил Билалов, Башар Рахал, Ники Илиев, Лилия Маравиля,  Бойко Кръстанов, Йоана Темелкова, Захари Бахаров, Филип Аврамов, Александър Сано, Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Деян Донков, Мариян Вълев и мн. др.

Най-успешните режисьори, сценаристи и продуценти стоят зад новите филмови заглавия, които имат сериозни шансове да се превърнат в хитови и да "прекрачат" границите на България и да рекламират Бургас.

"Голата истина за група "Жигули" , в чийто творческия екип е бургазлията Михаил Билалов, е една история за завръщането към музикалната атмосфера през 80-те, към младостта и към любовта.

Лентата показва група младежи от 80-те, които мечтаят да станат рок музиканти. В крайна сметка животът ги пръсва в различни посоки, за да ги събере след години отново в любимия им Бургас.

Група "Жигули" не е реална. Тя е събирателен образ на младите хора от поколението на алтернативния рок. В сюжета е вплетена история за неизживяна любов, която е тлеела дълги години, докато дочака момента на своето ново разпалване.

Плажът, морето, пристанището и атмосферата на Бургас ще бъдат водещата нишка сюжета на филма "Голата истина за група "Жигули".

Актьорът Михаил Билалов разкри днес по време на представянето една от репликите на своя герой: "Аз от Бургас с едни гуменки съм излязъл и човек съм станал.".

Финалът на лентата е концерт на рок групата пред няколко хиляди души на пристанището, сцена която ще бъде снимана реално на Space music festiaval.

Ролята на Бургас като град и място в сюжета е, че той кара хората отново да се търсят, намират и да искат отново да са заедно, казват сценаристите.  

Всъщност целият екип на "Голата истина за група "Жигули" има сериозната амбиция филмът да носи духа на "Оркестър без име". Затова в него ще има култови реплики, които ще се помнят дълго, казват кино творците. Другата им цел е музиката и песните към филма да се превърнат в хитове. Това е само малка част от идеята на сценаристите, останалото го пазят като изненада за публиката.

"Завръщане" 2 е втората продукция, която ще се снима това лято в Бургас. В продуцентският екип на филма са Башар Рахал и Ники Илиев.

"Ние решихме, че филмът трябва да продължи на друга локация и затова избрахме Бургас. Това е изключително подходящо място, защото една от нашите идеи е да накараме хората да им се прииска да отидат на море. На нашето море. Не в Гърция, например, а на нашето море, в Бургас", каза Башар Рахал по време на презентацията на филмовата продукция в Община Бургас.

Ники Илиев допълни, че двамата с Башар искат да снимат красиви места, защото филмите им се показват в цяла Европа. Затова са се спрели на Бургас, защото тук има много подходящи места за това. Улиците, старите сгради, плажът, църквите, гарата, която е феноменална. Всичко това е един прекрасен декор за заснемане на сцените от филма "Завръщане" 2,  споделиха още Башар Рахал и Ники Илиев.

 "Животински бесове"  зад които стоят Марина Стоименова и Мартин Илиев  е филм за млад финансист, който  разплитайки неясните обстоятелства, при които е загинал баща му, трябва да се справи с промените в собствения си живот, настъпили след бърз и главозамайващ успех на финансовите пазари. "Градът  ще е  едновременно прекрасен декор и основно действащо лице в продукцията", споделиха пред Комисията по култура авторите на проекта.  Мартин Илиев, обясни че особено подходящ за реализирането на продукцията е районът около Морска гара.

Два сериала, зад  които стоят авторитетни екипи също предвижда снимки в Бургас.

В сезон 2 на сериала "Съни бийч" са заложени Beauty Shots: Общи кадри на атмосфера и знакови обекти и локации от Бургас, улавящи красотата, развитието и напредничавия дух на града, сцени на представителни локации и сцени. "Бургас ни провокира  с впечатляващото си  развитие", каза в конферентна връзка с комисията продуцентът Андрей Арнаудов, който  стои зад  мащабния проект.  Той добави, че сериалът се снима на европейско ниво и е изключително динамичен и визуално впечатляващ.

В първия сезон  на сериала, Бургас също присъства ,като в модерния плувен комплекс "Арена" бяха снимани впечатляващи екшън сцени. Арнаудов призова комисията да гледа сезон 1 на "Съни бийч", който стартира тази пролет. Той също включва сцени от Бургас.

 Другият сериал "Аз и моите жени"  предвижда участието на града като сантиментална дестинация-  място за вълнуващи приключения, щастие и любов.

Продукцията ще съдържа сцени, които ще покажат красивите места в града, различни  забележителности и събития.

Сюжетът разказва за доктор, чиято съдба неочаквано го води в красивия Бургас. Тук случките, с неочакван край започват да се мултиплицират и водят до странна ситуация. Сюжетът ще се развива в модерна болница, която ще представи Бургас като град с развита медицина.  Сериалът със сигурност ще е увлекателно и красиво разказан, тъй като включва звезден творчески екип.

Шестото предложение, което комисията по култура ще разгледа и реши с колко да подкрепи финансово, е филмът "Божоле". Той обещава да е естетски и вълнуващ, подсказва го текстът на сценария, характеристиката на героите, развитието на отношенията им, мястото на действие - Бургас. Това е класическа любовна история, поставена в спецификата на модерния свят, с неочакван край, характерен често за късия игрален жанр. В центъра е възможната невъзможна любов, която вълнува творците откакто свят светува. Филмът ще се заснеме в Бургас, като за част от останалите роли, се предвижда да бъдат поканени знакови актьори от Бургас. Той ще бъде представен на български и международни кинофестивали.

Последни новини