Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60:40

Снимка: Интернет

Парламентарната правна комисия изненадващо прие предложение на ДПС държавата да поеме и осигуровките на работодателя по схемата 60/40. Идеята дойде от Йордан Цонев - според него така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23:77. "Така съотношението ще е точно 60/40", подчерта депутатът.

По сега действащият текст НОИ превежда 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, като работодателят се задължава да плати останалите 40%, но дължи и съответните осигуровки за служителя си. Цонев днес предложи редакция, според която НОИ превежда 60% от осигурителния доход и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че по-големите разходи на държавата от променената мярка 60/40 ще се вместят в увеличения фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или с общо около 1.5 млрд. лв.

Предвижда се подкрепа и за хората, които са излезли в неплатен отпуск, както и за самоосигуряващите се, обясни след заседанието на парламента шефката на бюджетната комисия. Те ще може да кандидатстват за безлихвени кредити от 1500 лв. месечно за 3 поредни месеца  с гратисен срок на погасяване от 3 до 5 години и общ срок за връщане на кредита до 10 години.

Безлихвени кредити са предвидени и за малките фирми в размер до 100 000 лв. Тук отново ще има гратисен период от 5 години и срок на връщане на кредита 10 години. 

И двата вида кредитиране ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие. С актуализацията на бюджета се предлага държавата да увеличи капитала й със 700 млн. лв. Все още не е ясна схемата, по която ББР ще гарантира кредити пред търговските банки за останалите фирми, които желаят да получат финансиране, за да си стъпят на краката в условията на коронакризата. Финансовият министър загатна преди дни, че бизнесът ще може да получи заеми до 2 млн. лв.

По-рано бюджетната комисия гласува актуализация на бюджета, с която завиши разходите с 1.07 млрд. лв. От новите разходи един милиард са предвидени за изпълнението на мярката за запазване на заетостта 60/40 чрез трансфер към бюджета на НОИ.

Депутатът от БСП Надя Клисурска предложи парите по схемата 60/40 да се превеждат на осигуреното лице, а не на неговия работодател, но мнозинството отхвърли тази идея с аргумента, че мярката не е насочена към служителите, а към бизнеса. "Ако схемата беше за осигуреното лице, щяхме да му дадем 60% и толкоз, но понеже е насочена към бизнеса, всички се включват с участие", коментира Цонев.

Компенсациите за запазване на заетостта се предлагат от тази седмица. За първите три дни от действието на мярката 344 фирми подадоха заявления за около 4500 свои служители. От самото начало обаче бизнесът недоволства срещу предложената схема, като твърди, че няма откъде да извади средства за осигуровки и за останалите 40%, които дължи. Работодателските организации цитираха и редица примери за сходни, но по-щедри компенсации в други държави.

Сред бизнеса схемата стана по-известна като 23/77, тъй като това е съотношението между разходите на държавата и на работодателя и работника, като се вземат предвид осигуровките и данъците, които хазната ще събере от тях.

Припомняме примерните сметки на финансовото министерство и на работодателските организации:

При брутна заплата от 1008 лв., предприятието прави общ разход в размер на 1203.75 лв., като осигурителните и данъчни плащания (10%) за сметка на работника са 225.81 лв., а за сметка на предприятието - 195.75 лв. По стария вариант на схемата, държавата поема 604.80 лв. от тази заплата, а предприятието плаща заедно с осигуровката 598.95 лв., На практика обаче, хазната ще прибере 421.56 лв. обратно като осигуровки и подоходен данък. Т.е. реално разходът за държавата ще е само 183.23 лв., което е 23%, а не 60%.

По новия вариант при същата брутна заплата държавата ще плати 800.55 лв., а работодателят - 403.2 лв. Така неговият дял от заплатата става точно 40%.

източник: segabg.com

Последни новини