Подписаха споразумение за изграждане на специализирана детска болница в Бургас

Снимка: Морски вести


Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха днес споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град. Документът позволява да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на специализираното лечебно заведение.

"Партньорството между Община Бургас и Европейска инвестиционна банка ще ни помогне за осигуряване на инвестиции в основен за развитието на общината сектор - детското здравеопазване. Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи на медицинските специалисти да помагат на децата с различни медицински проблеми и ще елиминира риска от транспортирането им до болници в София. Здравното заведение ще бъде в тясна връзка с Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златарев", което ще превърне Бургас в център на качествено и ефективно медицинско образование и наука. С подкрепата си за нашия проект Европейската инвестиционна банка доказа за пореден път ролята си на двигател на прогреса в общностите", сподели по време на подписването кметът Димитър Николов.

Той допълни още, че близо до болницата ще бъде осигурен общински терен за построяване на жилища за лекари и медицински специалисти, които работят в бъдещата детска болница. В процеса на строителството ще бъдат въвлечени като възможност за дуално обучение ученици от бургаски училища с различни професионални специалности като геодезисти, електро техници, програмисти и други.

Община Бургас ще осигури и програма за всички, които искат да придобият специализация в сферата на детските заболявания и педиатрията.

Обектът има стратегическо значение за българското здравеопазване и затова услугите на Европейската инвестиционна банка ще се предоставят безплатно на Община Бургас. Срокът на дейностите е 24 месеца от сключване на договора.

Подписването на споразумение между Община Бургас и Европейската инвестиционна банка представлява втората важна стъпка към реализирането на проекта за изграждане на Специализирана детска болница, след като в началото на годината стартира процедурата по промяна на устройствения план на ж.к. "Зорница", с който се отрежда терен за изграждането й. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас, за да може бъдещата детска болница да има топла връзка с УМБАЛ-а и да ползва целия й ресурс.

Специализираната детска болница ще има всички необходими отделения. В тях ще се осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.

 "Консултативната подкрепа на банката на ЕС ще бъде от ключово значение за отключване на инвестиции в сектора на здравеопазването в България", заяви вицепрезидентътна ЕИБ Лиляна Павлова, която ръководи консултантските служби на ЕИБ и продължи: "тази подкрепа също идва в решаващ момент, след кризата COVID-19 и много се радвам, че ще успеем да подкрепим един от най-големите градове в България в предоставянето на съвременна здравна инфраструктура за своите граждани.
Европейският комисар по икономиката Паоло Гентилони каза: "Европейският консултативен център за инвестиции е основен компонент на инвестиционния план за Европа. Финансирането на проект е основната цел и понякога, за да помогнат за отключването на това финансиране, организаторите на проекти се нуждаят от техническа помощ, за да подготвят плановете си. С подкрепата, предоставена от Консултативния център, Община Бургас скоро ще се похвали с първата детска болница в България, което е нещо за честване. "

Последни новини