Напрежение и сблъсъци на протеста в парк "Росенец" край Бургас

Снимка: bstv.bg

Два протеста имаше днес в парк "Росенец" край Бургас.
Въпросът за достъпността до плажната ивица край парка бе повдигнат още през месец май, когато в частен имот, намиращ се в близост до нея възникна пожар. Тогава стана ясно, че пътят до крайбрежната линия се охранява и на място е поставена бариера. Въпросът за собствеността на мястото също доведе до негодувание, като в крайна сметка темата премина на национално ниво и засегна редица институции, една от които бе Националната служба за охрана, чиито директор генерал Красимир Станчев подаде оставка вчера.

Днешният протест се организира в социалните мрежи и мина под надслов "Масово ходене до неохраняем плаж Росенец". Събралите се от цялата страна жители, които по неофициална информация надминаха 5000 души изразиха недоволството си от това, че нямат осигурен достъп до плажа. Симпатизанти на ДПС бяха дошли да защитят собственика на частния имот - почетният председател на партията Ахмед Доган. По информация на полицията и двата протеста са били официално обявени, а за да не се стига до сблъсъци, бяха обезопасили мястото с кордон от полицаи и жандармерия. На място бе разположена и линейка с медицински екип.

Още сутринта вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че всеки е свободен да изразява недоволството си. "Призовавам всеки да изразява по начин, който намери за добре и не пречи на други. Нека не деградираме демокрацията", допълни Дончев.

На самия протест в парк Росенец органите на реда бяха разпределили протестиращите на срещуположни места, на около 50 метра едни от други. Малко след официалното начало, 11 часа през кордона успя да премине и линейка с всключена сигнализация. Стана ясно, че е прилошало на едно от протестиращите момичета, на което незабавно бе оказана медицинска помощ. С развети трибагреници и скандирания от едната страна "искаме на плаж", а от другата "ДПС" протестиращите продължаваха да изразяват недоволството си.

На място дойде и кметът на Бургас Димитър Николов, който заяви, че още в ранните часове на деня е изискал от полицията протестиращите да бъдат пропуснати до плажа. Според него недопускането им е било грешно решение. От своя страна директорът на ОДМВР Бургас посочи, че целта на блокирането е да бъдат избегнати сериозните стълкновения. Все пак до такива се стигна и след няколко опита да бъде разкъсан кордона, това успя да се случи за кратко. Същото доведе и до няколко задържания. Малко по-късно министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви в столицата, че по разпореждане на премиера Борисов задържаните лица са освободени. Съставени са им съответните протоколи за предупреждение, за да не нарушават обществения ред. 

Междувременно на Росенец, една от част от симпатизантите на ДПС успяха да преминат по въпросния път, който води до плажната ивица и останаха там. Малко по-късно се взе решение органите на реда да допускат поетапно протестиращите по алтернативен път, водещ до плажната ивица. Част от протестиращите се отправи по него, водени от кмета Димитър Николов. Останалата част от протестиращите остана пред кордона от жандармерия и полиция на мястото, където се намираше бариерата. След това около стотина от протестиращите достигнаха до плажа, а на място имаше и около 20 души от другия лагер на ДПС.  Представители на двата лагера заедно запяха "Мила родино" и скандираха "България". Поетапното пропускане на протестиращи продължи и в следващите два часа, но все още по-голямата част от тях бе концентрирана на мястото на премахнатата бариера.

Около 14 часа директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Радослав Сотиров съобщи, че подава оставка. Той пое отговорността за възникналото напрежение и благодари на екипите на полицията и на жандармерията за достойната работа. В отговор на това обаче министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че професионалното ръководство на МВР защитава действията на директора на ОДМВР Бургас, и че той няма да приеме оставката му." Обсъдихме ситуацията създала се до плаж Росенец, говорих с кмета и директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски, който е на място. Категорично е мнението, че е взето единственото правилно решение, за да няма ескалация. При това положение няма да приема оставката му и ще докладвам на премиера Бойко Борисов", посочи министър Маринов.

През това време протестиращите в Росенец, чиито брой намаляваше постепенно продължаваха да изразяват недоволството си и от двете страни на барикадата. Поетапно симпатизантите на ДПС преминаха през редиците на другия протест като междувременно органите на реда следяха за това, да не се да не се достига до напрежение. Протестът приключи около 17 часа.

По-късно почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган изрази гордостта си пред симпатизантите на партията, които бяха на плаж Росенец."Първо изключително много се гордея с вас, за сетен път установявам, че ви обичам много .Дълбок поклон пред вас", каза Ахмед Доган. Ситуацията коментира и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него изпълнителната власт, жандармерията и кметът на Бургас са допуснали смесване на потоците."Днес всички видяха за какво иде реч. Целта беше агресия в частен имот. Те искали сараите. Всички заедно успряхме да предотвратим сценария на агресия. За съжаление виждаме, че държавата липсва", каза Карадайъ. /focus-news.net/

Последни новини