Съдът в Бургас задържа под стража шофьорът, предизвикал голямата катастрофа в Айтос

Снимка: Морски вести


Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Колю И., обвиняем за причинената голяма катастрофа в гр. Айтос.

Колю И. е привлечен като обвиняем за това, че на 11.09.2020 г., в гр. Айтос, при управление на МПС - влекач с прикачено към него полу-ремарке, с обща маса на полуремаркето и товара в него от 45 140 кг., надхвърляща допустимата техническа максимална маса, съгласно свидетелство за регистрация от 38 000 кг., нарушил правилата за движение, визирани в нормите на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП и чл. 126 от ЗДвП, вследствие на което, по непредпазливост причинил смъртта на едно лице – А. М. и средни телесни повреди на пешеходката Е. Х., С. Х. и П. С., като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество - метамфетамин, установено с тест „Дрегер Дръг Тест 5000“ и осъщественото съставлява особено тежък случай (престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, предл. второ, б. „б“, вр. ал. 1, б. „б“, предл. второ и б. „в“, вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 и чл. 126 от ЗДвП). Извършеното престъпление е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от 5 до 20 години.

При първоначалния преглед на събраните на този сравнително ранен етап от разследването доказателства, Бургаският окръжен съд направи извод за наличие на обосновано предположение за авторство на деянието от страна на Колю И. Доказателствените източници способстват изграждането на разумно предположение за евентуална ангажираност на обвиняемия в престъпното деяние, предмет на разследването. Без съмнение, според съда, по делото е необходимо изготвянето на автотехническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства. Настоящият съдебен състав счете, че към момента по делото не се съдържат данни, сочещи на опасност от укриване на Колю И. В подкрепа на извода за липса на тази опасност са данните за трайна връзка на обвиняемия с населеното място, в което живее - гр. Несебър (в който град е постоянния и настоящ адрес на обвиняемия), както и данните, заявени от обвиняемия, че има задължение за издръжка на малолетната си дъщеря.

Окръжен съд – Бургас намери, че съществува реална опасност от извършване на престъпление от страна на обвиняемия, ако не бъде задържан. В случая, справката за съдимост на Колю И. сочи на постановени спрямо него четири предходни присъди, за деяния, извършени в периода 1995 г. – 1998 г., имащи за предмет умишлени престъпления от общ характер против собствеността (по чл. 195, ал. 1 НК), за които последният е бил санкциониран с различни по степен на тежест наказания – глоби и „Лишаване от свобода“, но за които осъждания има отбелязвания, че е налице реабилитация. Същевременно съдебната инстанция установи, че Колю И. е извършил множество нарушения по ЗДвП в практиката си като водач на моторно превозно средство, за които същият е бил многократно санкциониран по административен ред. В подкрепа на извода за наличие на реална опасност от извършване на престъпление са и данните, че при извършен допълнителен оглед, в кабината на управлявания от Колю И. влекач, в портфейл, съдържащ лични документи на обвиняемия, е намерен полиетиленов плик съдържащ бяло прахообразно вещество, което при извършен наркополеви тест е реагирало на амфетамин/метамфетамин.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред въззивна инстанция.

Последни новини