Прилепни „нощи“ в Поморие и Бургас

Снимка: Морски вести


Екип на Зелени Балкани по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ отбеляза събитието в Посетителски център „Поморийско езеро“ заедно с ученици от ОУ „Христо Ботев“ и СУ „Иван Вазов“ гр. Поморие.

Учениците от 4 до 7 клас и техните ръководители се запознаха с прилепното богатство на България, защо не са страшни прилепите и колко е важно да ги опазваме от представената прилепна презентация. В допълнение прилепна изложба беше експонирана в Посетителския център, а накрая учениците сe разнообразиха с прилепни рисунки. И тъй като все пак бяхме на брега на Поморийско езеро, не пропуснахме да се възползваме и да наблюдаваме ято от около 60 розови фламинги, почиващи на големия изкуствен остров, изграден като част от консервационните дейности на Зелени Балкани за подпомагане на птиците в езерото.

В съботния ден събитието се премести в Морската градина на Бургас. Заедно с Българска Фондация Боразнообразие, както всяка година, отбелязахме прилепната нощ. Прилепна изложба, прилепни криле и арт ателие привличаха минувачите. По здрач, разбира се, проследихме вече излезлите да се хранят прилепи и ги подслушахме със специалния детектор за прилепи.

Ученици от различни училища от Бургас, които бяха участници в Европейския ден на езиците, се запознаха с важното значение на прилепите. Боряна от 8 клас на Френската гимназия беше подготвила специален постер с интересни факти за прилепите.

* В България се срещат 33 от 35 вида прилепи за Европа и са от ключово значение за екосистемите. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.
 

Последни новини