Прехвърлиха язовирите "Ахелой" и "Порой" на областната управа на Бургас

Снимка: Морски вести


Язовирите "Ахелой" и "Порой" са определени като водоизточници за приоритетно питейно-битово водоснабдяване. Имотите - публична държавна собственост, се предоставят безвъзмездно за управление на областния управител на област Бургас, реши правителството днес. Досега те са управлявани от Министерството на земеделието, храните и горите.

Целта е по този начин вода от двата язовира да се използва за водоснабдяване на населени места в областта, тъй като поради ясно изразена тенденция на засушаване през последните години към настоящия момент има намаляване на водните обеми в основния водоизточник - язовир "Камчия".

"За да могат "Ахелой" и "Порой" да се използват като резервни източници за вода за Бургас, е необходимо изграждането на 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни и три помпени станции, за да се качи водата от тях в новия водопровод. Трябва да се направи и ремонт на язовирните стени. Идейният проект вече е готов. Парите в размер на 60 милиона лева са осигурени, единствено процедурите, които държавното дружество е задължено да спазва, могат да забавят процеса, каза вчера говорителят на ВиК - Бургас", Димитър Гюров.

Първите информации за пониженото ниво на язовир "Камчия" се появиха в началото на януари. Тогава от местното ВиК дружество успокоиха, че във водоема има вода за две години напред. През лятото министърът на околната среда и водите пък увери жителите на областта, че водна криза не се задава.

Върху решаването на проблема започна да се работи активно едва, след като на 27 ноември министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро представи "шокиращите данни" за ВиК сектора, за язовирите и тяхното стопанисване. „Бургас може да остане без вода след шест месеца. Предстои водна криза“. Това му предупреждение бе направено от него от парламентарната трибуна. Малко след това Ревизоро се отрече от думите си пред премиера Борисов и дори обяви, че Бургас дори няма да разбере, че е можел да остане без вода.

Последни новини