Напрежение на Прайда в Бургас

Снимка: Морски вести


Около 30 души се събраха зад паметника на площад „Тройката“ за провеждането на първият Бургас прайд.. На място имаше сериозно полицейско присъствие. Над 200 служители на реда охраняваха периметъра на целия площад и страничните улици около него. На мястото бяха поставени огради, които да ограничават достъпа на провокатори.

Участници в Бургас прайд споделиха, че искат равни права, като техни проблеми посочиха хомофобията, невъзможността да създават семейства, както и отношението на обществото към тях.

Под фонтана се бе събрала група от ОЗБГ с плакат "Шествие в подкрепа на българското семейство". Тя наброяваше около 150 души. Имаше и представители на мотоклубовете, общественици, Фейсбук Групата на групите на Мартин Пенчев. 

Стефан Петров посочи: „Важното е да покажем присъстивие и да запазим традиционното семейство между мъж и жена" Бисер Русимов допълни: "Не сме против тези хора, ние сме против агресивния начин да ни го налагат, те не са дискриминирани"

Да не агресират срещу униформени пък призова Мартин Пенчев.  След като се уплътни обаче контрашествието от около над 200 души пое в посока Прайда. 

Групата за защита на семейните ценности скандираше „Не искаме гей парада в Бургас“. От страна на групата на Бургас Прайд пък се чуваха викове „Омразата не е семейна ценност“. Стигна се и до замеряне с краставици, шишета с вода и от двете агитки. От контрапротеста полетяха и няколко димки към групата на Прайда. Беше запалено и знамето, което символизира гей общността. Стена от полицаи попречи на двете агитки да стигнат до сблъсък.

Към 17,15 хората от контрапротеста започнаха да се разотиват. От редиците им се чуха закани, че ще искат оставката на кмета Димитър Николов, защото е разрешил Бургас прайд. 

Организаторите на Бургас прайд изразиха разочарование от отношението към тях и коментираха, че именно срещу подобна агресия се борят. Около 50 души ги наблюдават от страни. Част от полицията все още е на място, но няма повече инциденти. 

Около 18 ч. участниците в прайда си тръгнаха, ескортирани от полицията, до физически сблъсъци не се стигна. 

източник: БНР

Снимка: Морски вести

Последни новини