Стоян Василев: Комплексът край „Алепу“ ще е екологичен и зелен

Снимка: Фейсбук


Бизнесменът от Приморско Стоян Василев пое изпълнението на един от най-спорните строежи по Черноморието през последната година– бъдещият ваканционен комплекс край „Алепу“ (подробности вижте тук). В момента той е спрян, след като Бургаският административен съд обяви строителното разрешително за него и за т. нар. подпорна стена за нищожно. Василев обжалва това решение във Върховния съд.

Бизнесменът от Приморско заявява, че е закупил цялата компания, бившата ГБС Турс. С нея и активите – проектът за ваканционен комплекс и концесията на плажа „Дюни Юг“. Земята остава собственост на „Алепу Вилидж“. С фирмата го свързва партньорство и поема проекта, когато те са обмисляли да се откажат, заради натрупаните негативни мнения. Отказва да разкрие стойността на сделката, позовавайки се на решение за конфединциалност при сключването ѝ и посочва, че не се притеснява да проверяват произхода на парите му. Подчертава, че три месеца е анализирал документите, за да е убеден, че няма законови нарушения.

„Хората, които ме познават, знаят, че няма как да съм подставено лице, тъй като дълги години се занимавам със строителство, предприемачество. Имам доста завършени сгради подобен тип, с апартаменти и ваканционни жилища“, добави той.

Убеден съм, че ще успеем да продължим със строежа и изграждането на ваканционен апартаментен комплекс, посочи Стоян Василев:

„Това ще представлява един изключително красив, зелен, изпълнен в традиционната созополска архитектура комплекс. Основно камък, дърво, зеленина. Приблизително около 9 000 кв. м. разгънатата площ, 88 апартамента. Да припомня, че имаме две писма от РИОСВ, които потвърждават, че обектът е извън защитените територии“, поясни той.

Укрепването на свлачището е завършило, процесът е спрян, а за съоръжението има издаден т. нар. акт 16, добави Стоян Василев. Той е категоричен, че свлачище там е имало:

„Няма как да се причини нарочно свлачище. Това, който може да ми разкаже как става, ще ми е много интересно да го изслушам“, добави Стоян Василев.

През 2009 г. то е регистрирано в „Геозащита“, а през 2013-2014 г., при проливните дъждове то се активира, добави той.

А плажът пред строежа е със свободен достъп и от 1 юни ще е готов за посетители, с осигурено спасяване, „син флаг“ и намалени цени на чадъри и шезлонги, посочва той.

Иначе, в понеделник, в Бургаския административен съд започва дело, в което прокуратурата ще иска магистратите отменят решение на РИОСВ - Бургас, които са преценили, че няма нужда от извършване на Оценка за въздействие върху околната среда на обекта.

източник: БНР

Последни новини