100 елитни настолни кораба „акостират” в Бургас от 1 юли

Снимка: Морски вести


Бургазлии и гостите на града ще видят в умален вид изключително атрактивни ветроходни, исторически и съвременни кораби, миниатюрни модели и модели, построени в бутилка. Някои от експонатите са оценени за хиляди евро.

По традиция Европейска купа "Черно море" по корабомоделен спорт - настолни модели клас "С", ще представи най-добрите корабни макети в Бургас, КЦ "Морско казино", от 1 до 4 юли. Сред атрактивните експонати са Кораб от 18 век - адмиралтейски разрез, кораб „Венера”, Броненосец Микасса - трикратен златен медалист от световни първенства, кораб „Спирея” - бронзов медалист от световно първенство и Миночистач от Втората световна война.

Състезанието се провежда под егидата и правилата на световната организация NAVIGA. Домакини са Община Бургас и Българска Федерация по Корабомоделен Спорт. На събитието ще присъстват отбори от Румъния, Сърбия, Чехия, Унгария, Швеция и Дания. България ще бъде представена с 35 корабни модела.

Най-добрите модели ще бъдат наградени с медали и дипломи по правилника на световната организация от 2020 г. на церемонията по награждаване и закриване на изложбата.

През цялото време на състезанието моделите ще бъдат изложени и достъпни за разглеждане от публика при спазване на установените правила при Ковид, от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.
Моделите ще бъдат оценявани от международна съдийска комисия, съставена от експерти международна категория. Главен съдия ще е Огнян Маринов от България. Останалите експерти са Дан Лучиян от Румъния и Славян Нарлев. 

В България има почти 80-годишна традиция в този спорт и създадената школа със собствен стил на работа е известна и силно уважавана в цял свят.

 

Последни новини