Въпреки отказа на ЦИК, референдум в 4 села край Обзор ще има

Снимка: dunavmost.bg

Независимо от съдебно решение и становище на Централната избирателна комисия, след драматично заседание Общинската избирателна комисия в Несебър допусна провеждането на нов референдум в 4 села край Обзор. Там 226 жители трябва да решат дали да останат или да се отделят в община Несебър. Общественото допитване е в отговор на референдума проведен в Обзор и още 6 села, при който 73% от жителите гласуваха да се отделят от община Несебър. Казусът става все по заплетен. 

След решение на Административния съд в Бургас, че  провеждането на нов референдум е незаконосъобразно и становище на Централната избирателна комисия той да бъде спрян, Общинската избирателна комисия в Несебър късно снощи реши референдум да има. Защо въпреки съдебното решение обществено допитване трябва да са преведе обяснява Росица Ракова от изпълнителната комисия внесла в Общинския съвет на Несебър предложението за контрареферендума. „Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър", каза Ракова. 

Провеждането на нов референдум е незаконосъбразно казаха жители на Обзор: „Гласувахе да преминем към община Обзор и виждаме, че все още се опитват да ни правят спънки и да оспорват и да казват, че мнозинството от селата искали да си останат, няма нищо такова".

 4 са секционните комисии, които ще бъдат разкрити днес. Гласуването ще продължи от 7 до 20 часа и хората ще гласуват с хартиени бюлетини.

източник: БНР

Последни новини