Илинден е. Вярва се, че морето се преобръща

Снимка: Интернет


Празникът на Св.Илия отбелязваме на 20 юли. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт. Според преданието както вървял св. Илия с ученика си Елисей, огнена колесница с впрегнати огнени коне, минала покрай тях и светията бил отнесен на небето, пише женското списание Hera.bg.

На този ден не бива да се работи, нито да се влиза във вода. Вярва се, че на този ден морето се преобръща и взима за курбан на Светията всеки влезнал във водите.

В огнена колесници си представя Свети Илия и българският народ. Народната песен разказва как на Свети Никола "падна му се по море да оди", на Йована "падна му се кметство, богомилство", на Свети Петър "райните ключове", а на Свети Илия :

В различните краища на България преданията и вярванията за св. Илия са различни, но в основата на всички е поверието, че той е покровител на светкавиците и гръмотевиците. Затова е наричан и Гръмовник.

В едно от преданията смятат Свети Илия за покровител на змейовете. Заедно с тях той се борил срещу ламите и халите. Легендата за борбата разказва, че змейовете хвърляли огнени стрели и камъни срещу халата - от сблъсъка те се превръщали в светкавици и гръмотевици. Халата се криела навсякъде - в човек, животно, дърво, затова змейовете палели огньове, за да я видят по-лесно. Тя пък пръскала с уста вода, за да се защити, капките падали върху земята като дъжд.

За това и ако гърми, покривали хората съдовете с вода, че да не се скрие ламята в нея, а майки прибирали дъщерите си за женене, да не ги види змей и залюби.

Казват, че гръмне ли, значи Свети Илия се разхожда по небето и дава знак, че ще има плодородие. През зимата гръмотевици няма, защото тогава Свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг.

На Илинден по стара традиция се коли най-старият петел в чест на господаря на мълниите. Месят се обредни хлябове "колач за Св. Илия" и "боговица". Трапезата с приготвен петел и погача се прекадява от най-възрастният член на семейството.

Смята се, че ако светецът е сърдит ще изсипе от ръкавите си наводнения и градушка. Затова на места, за да умилостивят светията се правят общоселски сборове с курбан - овен, бик или вол.

Свети Илия е покровител и на кожарите, грънчарите и пивоварите.

Имен ден имат всички носещи името на светията: Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко.

Последни новини