Делото за разораните дюни на "Смокиня" отново влиза в съда

Снимка: Интернет


Възобновяват делото за разораните пясъчни дюни в местността "Каваци". Иван Нончев и Манол Пазвантов ще се изправят отново пред Окръжния съд в Бургас - като подбудител и като извършител. 

Подсъдимите по делото, обвиняеми за това, че на 11.01.2019 г., в гр. Созопол, на крайбрежна плажна ивица - морски плаж "Смокиня", в съучастие - Иван Нончев като подбудител и помагач, а Манол Пазвантов като извършител, посредством верижна машина, собственост на Манол, противозаконно повредили природна забележителност пясъчни дюни - 1295 кв.м. в защитена територия и прилежащата територия за опазването й.

Според обвинителния акт, подбудителството на Иван Нончев се изразява в умишлено склоняване на Манол Пазвантов да повреди чрез разораване с верижна машина природната забележителност, вследствие на което пясъчната дюна е повредена, а помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на разораването и повреждането на защитената територия, чрез даване на съвети и разяснения на Манол и предоставянето на сумата от 1 000 лева за извършването на разораването и повреждането й.

Обсъждайки въпросите на чл. 248 от разпоредителното заседание,  държавното обвинение заяви, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила – Съкратено съдебно следствие или сключване на споразумение. Защитниците поискаха от съда съдебното производство да бъде прекратено и върнато на прокурора, поради несъответствие в обвинителния акт на разпоредбата на чл. 246, ал. 2 и ал. 3 от НПК.

Окръжен съд – Бургас намери искането на адвокатите на двамата подсъдими за неоснователно. Съдът се солидализира с искането на страните и определи делото да бъде гледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, чл. 371, т. 1 от НПК – с призоваване на всички вещи лица и двама свидетели.

Бургаският окръжен съд насрочи следващото заседание на 05.10.2021 г., 11.00 часа.

Последни новини