Проверяват курортите за спазване на мерките

Снимка: Интернет


Започват проверки за спазване на COVID мерките в курортите и по пътищата. Това обяви главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни, че това ще стане с обща заповед от три ведомства – на министърът на здравеопазването, на вътрешните и на земеделието

По думите му ще се проверяват преди всичко морските курорти, но и планинските, на бензиностанциите и на други места по магистралите, където може да има по-голямо струпване на хора. Акцент на проверките ще бъдат заведенията и специално дискотеки и барове, където са концентрирани младите хора. Ще се следи за носене на маски в закрито помещение, за спазване на отстояние, дезинфекция и тн, обясни епидемиологът.

"Не може да се знае, че капацитетът е за 10 души, а вътре да има 100. Не може двама от тях да са с маски, а другите без. Така обърнахме нещата, че вече ако някой носи маска го гледат накриво“, кометнира доц. Кунчев. По думите му на места с много хора има грубо неспазване на противоепидемичните мерки, което ще доведе до вдигане на заболеваемостта, особено при тийнейджъри и млади хора. Той констатира, че хотелите имат добро спазване на мерките, за разлика от нощните заведения.
Той обясни, че делта варианта вече преобладава и това води до по-голямата заболеваемост в страната. По думите му все още не е ясно дали този вариант на вируса води до повече хоспитализирани и смъртни случаи. Той отчете лек ръст на хоспитализирани, но това не било проблем за системата. Допусна, че новите случаи ще нарастат и ще стигнат до 1500-3000 на ден. Доц. Кунчев обясни, че у нас броят на новозаразените се удвоява на 10 дни. Епидемиологът допусна, че е възможно страната ни да влезе в оранжевата зона по заболеваемост още през този месец. Това означава средната заболеваемост в страната да е над 100 на 100 000.
Епидемиологът обяви и че има промяна в списъка на държавите, които влизат в червената зона. Списъкът трябва да излезе с официална заповед на здравния министър до края на деня. Поради повишаване на заболеваемостта в „червената зона“ попада вече и княжество Монако, където заболелите са 532 на 100 000. От зелена в оранжева зона поради повишаване на заболеваемостта попадат две страни – Исландия и Франция. Във Франция доста бързо нарастват случаите и може още следващата седмица да отиде в червената зона, обясни епидемиологът.

Има страни, които са с обратната тенденция, като Нидерландия, Кувейт, Тунис, които излизат от червената зона. От оранжева в зелена попада Люксембург, обяви още доц. Кунчев. „Това са малки промени, но са важни, тъй като имаме постоянен поток от туристи и е важно те навреме да знаят промените. Ако заповедта, се подпише днес, ще влезе в сила от сряда“, каза доц. Кунчев.

Епидемиологът обяви още, че страната ни е в началото на четвъртата вълна. По думите му заболеваемостта е достигнала 30 на 100 000 , а в някои региони – големите градове, като София и Пловдив и по Черноморието е около 50 -60 на 100 000.

Епидемиологът обясни отново, че ваксините работят и защитават срещу делта вариант, но в малко по-ниска степен.

"Ваксините осигуряват по-леко протичане, без усложнение и смъртен случай. Вероятно ще има нужда от трета игла, може би в края на годината, но трябва да има официална промяна в характеристиката на продукта и тя да бъде одобрена от ЕМА“, каза още доц. Кунчев. По думите му се очаква да излязат подобрени ваксини, които да влияят по-добре на новите варианти. „Вижда се вече, че на базата на започваща вълна интересът се е повишил към ваксинацията. Жалко е, че интересът е само тогава, когато видим непосредствено опасността“, коментира още доц. Кунчев. /monitor.bg/

Последни новини