Затвор и конфискация на АТВ-та при унищожаване на дюни

Снимка: Интернет


Областният управител проф.Мария Нейкова разпореди на МВР и Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) да използват всички свои контролни и наказателни функции срещу собствениците на моторни превозни средства, навлизащи нерегламентирано по плажовете. Нарушенията от последните дни на плаж „Алепу“ и други морски ивици са повод Нейкова да събере на спешна среща отговорните институции.

 „Държавата  няма възможност да разположи проверяващи навсякъде, но може да бъде безкомпромисна в прилагане тежестта на законите. Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да бъде пресечено. В конкретния случай - навлизане на моторни превозни средства на плаж „Алепу“, има указателни табели със забрани, въпреки това някой си позволява да не се съобрази. Извън този случай има още, в публичното пространство съществува снимков материал, автомобилите са на плажа,  има как да се издирят и санкционират нарушителите. Това е начинът тези, които не са наясно с правилата или не желаят да ги спазват, да разберат, че законите са за всички.“ – заяви областният управител по време на срещата с директора на Областна дирекция на МВР и директора на РИОСВ. Тя припомни, че вещите, обект на извършено престъпление, подлежат на конфискация. В Наказателния кодекс също са предвидени санкции за всеки, който се позволи да увреди защитена територия или местообитание-предмет на опазване в защитена зона.

Нейкова издаде Заповед, съгласно която изисква от контролните и охранителни органи незабавни действия и прилагане цялата строгост на закона. Директорът на ОД на МВР в Бургас призова гражданите да подават сигнали първо на тел.112. Директната линия дава възможност информацията за нарушения да бъде сведена веднага до най-близкия полицейски екип.  Патрули по няколко пъти в денонощието ще обхождат плажовете без концесионер.

Последни новини