Съдът в Бургас задържа под стража български гражданин за трафик на мигранти


Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Румен Г., привлечен като обвиняем за трафик на мигранти. Мъжът е обвиняем за това, че на 15.09.2021 г., с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал 38 лица чужди - граждани на Афганистан и Пакистан, преминали границата на Република България в нарушение на закона, като ги е превозвал през територията на страната с товарен автомобил марка „Пежо“, който бил наел.

Според Бургаският районен съд от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на предявеното му престъпление, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 5000 лева до 20 000 лева. Налице е и реалната опасност Румен Г. да извърши друго престъпление ако не бъде задържан.

Основанията за това съдът изведе от изключително високата обществена опасност на извършеното от дееца престъпление, а имено подпомагането на голям брой чужденци от Афганистан и Пакистан - 38 на брой, да преминат през територията на Република България.

От друга страна „множеството задгранични пътувания на обвиняемия действително са също индиция за това, че той осъществява десетки пътувания в чужбина с много кратък период между влизане и излизане през държавната граница на Република България и вероятно не за първи път извършва такава дейност, което обстоятелство сочи на високата обществена опасност и на самия деец“, пише в мотивите си Районен съд - Бургас. Това от своя страна обосновава и извода за наличието на реална опасност Румен Г. да се укрие.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок.

Последни новини