Започва панорама на японското кино в Бургас

Снимка: Морски вести


Четири интригуващи заглавия от съвременното японско кино ще бъдат представени в последната седмица на инициативата "Кино под звездите", която се провежда от 23 до 26 септември в Бургас.

Прожекциите ще бъдат излъчени в зала„Георги Баев” на Културен център „Морско казино”, с начален час18.00, за дните 23 и 24 септември /четвъртък и петък/.През уикенда /25 и 26 септември/ филмите започват от 17.00 часа. Инициативата се реализира от Община Бургас в партньорство с Посолството на Япония в България. Входът е свободен.

„Тормоз с бенто” е филмът, който ще даде старт на инициативата.Сюжетът му ни отвежда на Хачиджоджима – малък японски остров с красиви сини води, обградени със зеленина и планини. Това е домът на една самотна майка и дъщеря ѝ, която преминава през бунтарската фаза на своето тийнейджърство. Момиченцето, което преди я е наричало „мама“, сега напълно игнорира нейното присъствие и дори не отговаря на въпросите ѝ. Възмутената майка обаче не оставя нещата просто така и решава да ѝ отвърне подобаващо чрез т.нар. бенто - опакован в кутия домашно приготвен обяд. Приготвянето на бенто става нейното оръжие в справянето с непокорната ѝ дъщеря. В продължение на три дълги години майката изпраща своята тийнейджърка на училище с храна, обсипана със сладки талисманчета и умилителни послания, което несъмнено смущава малката бунтарка. Независимо дали се връща от работа или е била на питие с приятелки, майката не пропуска да приготви поредния бенто обяд, преливащ от захаросани послания. След първоначалния смут, който предизвикват „отмъстителните обяди“, постепенно връзката между двете укрепва.

Времето на Хачиджоджима тече бавно. След въпросните три дълги години, последното изпратено бенто съобщение ще е благодарствено писмо от любящата майка към своята дъщеря.

Една истинска история около бенто ритуала, изпълнена със смях и сълзи, която разказва за непоклатимата връзка между майка и дъщеря.

Следва филмът „В търсене на Мий”.Историята му ни среща с Кьоичи Мори - капризен пенсиониран директор, който е загубил обичаната си съпруга. Той е винаги кисел и дистанциран и с годините се отчуждава от повечето местни жители. Мий, бездомната котка, която жена му е хранила, е единственият редовен посетител на Мори. Възрастният мъж не обича котките повече от хората и прогонва Мий всеки път, когато я види. Един ден Мий внезапно спира да го посещава. Учудването на Мори се превръща в притеснение и той решава да потърси изчезналата котка. Без да осъзнава, Мори се впуска в приключение, чрез което се свързва отново с хората от миналото си и е принуден да се изправи лице в лице с дълбоката привързаност към съпругата си.

В петък гледаме „Пикантна риба треска”. Лентата разказва заТошиюки и Чийоко, които имат малък магазин за хранителни стоки, наречен „Щастливи бакали“. Тошиюки прекарва дни и нощи, за да възпроизведе ментайко - силно подправена пикантна риба треска, която е ял в Пусан, където е израснал.Един ден Тошиюки вижда момиче с дрипави дрехи, което се опитва да открадне продукт от магазина му. Тя е съученичка на сина му и когато Тошиюки разбира, че е загубила родителите си във войната и няма пари да купи дори раница и чифт обувки за екскурзията си в училище, той решава да ѝ помогне по някакъв начин... Базиран на истинската история за човек, създал прочутата местна храна на Фукуока, този филм изобразява хора, които се борят да оцелеят в икономическия преход и растеж в следвоенния период.

Панорамата на японското кино завършва с прожекция на филма „РекаТакацу”. Той ще ни запознае сМанабуСайто, който стопанисва планинско ранчо. В местната общност танцът кагура, който се смята за основополагащ в развитието на една от четирите класически форми на японски театър - кабуки, се счита за най-голямата гордост. Тъй като синът на Манабу – Тацуя, често пропуска часовете по кагура, бащата се притеснява, че е възможно детето му да напусне региона като много други млади хора. Във вихъра на така стеклите се обстоятелства, започва да се говори за събиране на всички випускници от предишни години на обща среща. Манабу настоява Макото, който е адвокат в Токио, да се върне за срещата на класа и използва случая да обсъдят слуховете за създаването на курорт по горния поток на рекаТакацу.

Последни новини